Skolan i Åsensbruk , Åsens skola
Skolan i Åsensbruk , Åsens skola Bild: STEFAN BENNHAGE

Vem vill lägga ner en bra skola?

Vi Socialdemokrater och Vänsterpartister undrar faktiskt varför? menar debattörer.

ANNONS

Det finns tydligen krafter inom Melleruds kommun som vill lägga ner Åsens skola! Det har kommit förslag ifrån tjänstepersoner under flera år och vi Socialdemokrater och Vänsterpartister undrar faktiskt varför?

Trots att inget politiskt parti i Melleruds kommun hittills har velat ta beslut om att lägga ner Åsens skola beslöts i budget 2021 att genomföra en skolutredning. Den externa utredaren har nu redovisat resultatet och har haft fräckheten att föreslå att två skolor i Melleruds kommun ska läggas ner. Både Åsens skola och delar av Fagerlidsskolan sägs vara det rätta beslutet ”för oss politiker att fatta”!

Vad lärare, skolpersonal, elever och föräldrar tycker om utredningens förslag kommer det ganska många berättelser om, men vad tänker då ”vi politiker” om skolutredningens förlag att lägga ner två skolor i Melleruds kommun?

ANNONS

Vi Socialdemokrater och Vänsterpartister kommer inte att medverka till någon form av beslut om nedläggning, baserat på den skolutredningen som presenterats. Vi anser att utredningen är grund och saknar viktiga perspektiv.

Det finns väldigt många olika perspektiv som kommunen behöver utreda vidare. Att lägga ner en skola är verkligen en mycket svår och känslig fråga.

Vi förvånar oss över fixeringen vid att det är ”för få elever” på Åsens skola. Sverige är fullt av väl fungerande byskolor med betydligt färre elever så - det argumentet håller inte.

Vi har noterat resultat för Åsens skola under 2022, som visar att skolan håller hög klass jämfört med övriga skolor i kommunen när det gäller, räkna, skriva, räknagarantin i årskurs 1, genomförda undersökningar kring upplevd trygghet, studiero och resultaten i de nationella proven!

Vad skulle kommunen vinna med att varje dag bussa 40 elever till kommunens centrala skola. En skola där styrande moderater och sverigedemokrater påstår att det är så stökigt så ”att man måste få sätta upp övervakningskameror”.

Ingenting i utredningen visar på att Åsens skola är skadlig för eleverna, så för oss framstår skolfrågan i Melleruds kommun med moderat styre ha fått helt fel fokus. Handlar det om att krympa välfärden i Mellerud för att nå vallöftet att sänka kommunalskatten?

ANNONS

Vad Sverigedemokraterna, ”den köpta oppositionen” anser om Åsens skola har vi faktiskt ingen aning om.

Michael Melby

För Socialdemokraterna

Pål Magnussen

För Vänsterpartiet

LÄS MER:Politikerna våndas inför avgörande skolbeslutet

LÄS MER:Hård kamp för att rädda skolan – ”Det enda som finns kvar”

LÄS MER:Därför är det rätt att lägga ned skolan i Åsensbruk

LÄS MER:Skolrapport föreslår nedläggning av Åsens skola

LÄS MER:Extra satsning på skolan – men oppositionen vill dubbla given

LÄS MER:Skolan ska effektiviseras - men inte aktuellt med nedläggning

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS