”Frågande förälder?” undrar var alla pengarna tar vägen. Vår ungdomsverksamhet kostar stora pengar och finansieras endast delvis av avgifter och bidrag i form av aktivitetsstöd, uttrycker skribenterna.
”Frågande förälder?” undrar var alla pengarna tar vägen. Vår ungdomsverksamhet kostar stora pengar och finansieras endast delvis av avgifter och bidrag i form av aktivitetsstöd, uttrycker skribenterna. Bild: Christian Flodin

VHC tar ansvar för både ungdom och ekonomi

Det stämmer att VHC är på gång, vilket inte verkar ge ”Frågande förälder?” någon ro. Vi sätter frågetecken eftersom vi inte tror att det är en VHC - förälder som skrivit.

ANNONS

Replik

Klubben växer just nu på alla plan och är den näst största när det gäller spelarlicenser i Västergötland, strax bakom stora Borås HC. På fem år har A - laget blivit att räkna med och det har tagit cirka 15 år att komma tillbaka till den styrka vi hade före fiaskot med Tvåstad Cobras 2002 - 04. Ungdomsverksamheten har fördubblats sedan 2013 och den gångna säsongen har cirka 300 barn och ungdomar i åldern 5 - 20 år spelat hockey i VHC. Som en av få klubbar har vi lag i alla åldersgrupper från U 9 till J 20 och i Tre Kronors Hockeyskola för barn födda 2011 - 13 har nästan 100 barn deltagit, varav 75 - 80 regelbundet. Det är det största antalet sedan 1990 - talet.

ANNONS

”Frågande förälder?” blandar och ger. VHC är en unikt billig klubb att spela hockey i. I motsats till nästan alla klubbar som vi möter i Västra Götaland har vi sedan klubben bildades 1977 åkt buss till bortamatcherna med våra ungdomslag. Något som idag är mycket ovanligt, för att inte säga unikt. Vid vår budgetuppföljning vid årsskiftet var vi tvungna att strama åt utgifterna inför vårt bokslut den 30 april. En av flera åtgärder blev att våra fem ungdomslag födda 2003 - 07 har fått åka bilar i slutskedet av säsongen. Det handlar om tre till fyra resor per lag i Västergötland. Det har sparat cirka 100 000 kronor för klubben. Men under säsongen som helhet har vi satsat cirka 200 000 kronor på bussresorna för våra ungdomslag.

När det gäller A - laget har vi i takt med att laget blivit bättre de senaste åren, och därmed ökat intresse, kunnat öka våra sponsorintäkter med cirka 150 procent på fem år. Den snart avslutade säsongen har vi även ökat våra publikintäkter till en historiskt hög nivå. Vi lade en optimistisk publikbudget och kan med tre hemmamatcher kvar i kvalserien redan se att vi kommer att överträffa den rejält. För första gången i klubbens historia börjar intäkterna från A - lagets hemmamatcher få en stor betydelse i vår ekonomi. Denna positiva utveckling beror självklart på att vi satsat på vårt A - lag.

ANNONS

När det gäller våra utländska spelare så har till exempel Ryan Wiley bott i Vänersborg i fem år och spelat för VHC lika många säsonger. Han arbetar 7 - 16 varje dag. Hynek Tombola är inne på sin fjärde säsong och arbetar också. Signaturen ”Frågande förälder?” påstår också att värvningen av vår 21 - årige slovakiske back Erik Rajnoha i januari indirekt betalats av våra föräldrar. Men det är en lögn och därför kan vi nu redovisa offentligt vad det har kostat, och vem som har betalat. Erik spelade juniorhockey i Södertälje SK säsongerna 2016 - 18 och när han blev senior hamnade han i dåvarande division 1 - klubben Asplöven HC i Haparanda, en klubb som var rejält misskött och som gick i konkurs vid årsskiftet. Eftersom han inte fick någon ersättning fick hans föräldrar hemma i Slovakien försörja honom.

När Alltvåan började den 6 januari var vi i ett krisläge med bara fyra tillgängliga backar på grund av skador och sjukdomar. Som en skänk från ovan fick vi då en förfrågan från en agent om vi kunde ta emot Erik. Vi tog en chans i vårt desperata läge och erbjöd honom 15 000 kronor för tre månaders spel och en gratis lunch varje dag. Något som han accepterade. Vi samlade ihop pengarna från några sponsorer och privatpersoner med stark känsla för VHC och sällan har en värvning visat sig vara så lyckad. Nu har vi även råd att betala flygresan hem för honom efter säsongen.

ANNONS

”Frågande förälder?” undrar var alla pengarna tar vägen. Vår ungdomsverksamhet kostar stora pengar och finansieras endast delvis av avgifter och bidrag i form av aktivitetsstöd. Bara ishyrorna till kommunen kostar cirka 200 000 kronor. Som de flesta i VHC känner till är det några få pensionärer som med sitt arbete med bland annat bingo, lotterier, superloppis hjälper till att hålla nere våra rekordlåga avgifter i form av medlems- och deltagaravgifter. Det kostar mellan 400 kronor - 1 900 kronor att spela i VHC och då erbjuder vi en åretruntverksamhet från 12 år. De första tre åren i Tre Kronors Hockeyskola betalar deltagarna endast 400 kronor/år för sex månaders verksamhet.

Vi kan glädja ”Frågande förälder?” med att VHC med största sannolikhet kommer att kunna presentera ännu ett bokslut för säsongen 2018/19 med ett plus i resultaträkningen vid årsmötet i maj. Välskött förening alltså!

För Vänersborgs HC

Bosse Tallbo

Ordförande

Jörgen Linnarsson

Kassör

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS