arbetsredskap lilla edet
Ett av löftena innebär att arbetsredskap - allt från gräsklippare och motorsågar till grävmaskiner och sopbilar, ska drivas på förnybart bränsle eller vara elektrifierade, uttrycker debattören. Bild: Anders Wiklund/TT

Vi måste inte begränsa oss till de nyaste och dyraste redskapen

På våra unga och äldre skärs ned på mer och mer som borttagen hårdost med fler halvfabrikat då är det otroligt taktlöst av styret att klappa sig för bröstet och försöka rädda klimatet, menar debattören.

ANNONS
|

Lilla Edets styre (C, S, M, V) fortsätter bakbinda kommunen genom dyra löften. Ett av dessa löften är särskilt anmärkningsvärt och lyder enligt följande:

"Våra nya arbetsmaskiner är fossilfria och upphandlingskrav ställs på entreprenader. Det innebär att alla nya arbetsmaskiner och arbetsredskap som köps in till kommunens organisation (inklusive kommunala bolag) kan drivas av förnybara drivmedel eller är elektrifierade. Det innebär också att miljö- och klimatkrav ställs på nya entreprenadavtal där arbetsmaskiner och transporter ingår".

På kommunstyrelsens sammanträde tänker styret klubba igenom tio klimatlöften för 2024-2026 - där ett av löftena innebär att arbetsredskap - allt från gräsklippare och motorsågar till grävmaskiner och sopbilar, ska drivas på förnybart bränsle eller vara elektrifierade.

ANNONS

Detta är dumt på så många plan.

1) Somliga arbetsredskap drivs av alkylatbensin som ej finns som "förnybart".

2) Många arbetsredskap är dyrare och/eller sämre än motsvarande bränsledrivna arbetsredskap.

3) Förnybart bränsle (HVO100) i arbetsfordon innebär en otrolig kostnadsökning.

Vi har inte råd med sådant trams - vi behöver satsa på välfärden.

Styret har tyvärr allt för lätt för att spendera andras pengar - våra pengar - för symbolpolitik. Det ser vi gång på gång.

Jag tror knappast styrets företrädare tankar HVO100 i deras egna fordon. Det gör knappast gemene väljare heller.

Politik innebär att ta ansvar och prioritera. För politikerna i samhällsnämnden rapporterades precis om hur kosten för våra unga och äldre skärs ned på mer och mer, med färre alternativ, borttagen hårdost, borttagna tillbehör och fler halvfabrikat, då är det otroligt taktlöst av styret att klappa sig för bröstet och försöka rädda klimatet genom dyra ogenomtänkta löften så som krav på miljövänliga arbetsredskap, utan att kunna påvisa någon mätbar påverkan på klimatet.

Givetvis förespråkar vi i Sverigedemokraterna miljövänliga alternativ, men den snabba tekniska utvecklingen säkerställer redan att vi går en miljövänligare framtid till mötes. Vi behöver inte avge löften om att begränsa oss till de nyaste, dyraste och klimatsmartaste redskapen på skattebetalarnas bekostnad.

ANNONS

Det återstå att se om styret fångar förnuftet i denna frågan och tänker till. Och nyktrar till!

Niclas Ahlberg (SD)

ledamot Lilla Edets kommunstyrelse

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS