Vi ser alla hur kulturen blöder

Coronakrisen har slagit stenhårt mot den bransch som många av oss älskar så mycket.

ANNONS
|

Det är små likaväl som stora artister och kulturskapare som drabbas, och även om de större säkert har marginaler så de klarar sig, så sysselsätter de en hel rad närbesläktade näringar, som scenarbetare, ljud- och ljustekniker, logistik- och transportsektor, restaurang- och livsmedelsnäring och många fler.

Kulturministern Amanda Lind har på ett orättfärdigt sätt fått skulden för den situation som uppkommit. Den kritik som Jonas Gardell med flera riktat mot henne som person är orimlig. Kulturministern har utarbetat och drivit igenom fyra omfattande stödpaket till kulturlivet samt två till mediesektorn. Totalt handlar det om nästan 1,7 miljarder kronor till arrangörer av kultur, scenkonst och museer, frilansande kulturskapare, kommuner och regioner, medier och många fler. Det är åtgärder som saknar motstycke i vårt land.

ANNONS

Men det betyder inte att kulturlivet är räddat. Nu måste också regelverket för smittbekämpningen uppdateras så att kulturen så smått kan komma igång, givetvis utan att smittskyddet äventyras. Ordnings­lagen gör att människor kan trängas i tusental i köpcentrum, på badstränder och i kollektivtrafiken, men om en anlitad artist halar fram en gitarr betraktas det som allmän sammankomst och är därmed förbjudet. Det är absurt och orimligt. Det är inrikesminister Mikael Damberg (S) som ansvarar för ordningslagen och därmed har ansvaret att rätta till detta.

Det främjar inte heller smittskyddsarbetet. När människor ser att folk trängs i köpcentret, men att 50 personer inte ens med god fysisk distans kan uppleva en konsert tillsammans, skapar denna brist på logik en känsla av att reglerna inte är rimliga. Det underminerar smittskyddsstrategin. När människor inte har förtroende för strategin är risken stor att den inte efterlevs.

Det är rimligt att 50 eller fler personer kan samlas så länge åtgärder för att minska smittspridning kan upprätthållas. Musik­älskare smittar inte mer än shopparna i köpcentret eller soldyrkarna på stranden. Här måste Mikael Damberg agera och svara upp mot Amanda Linds engagemang för kulturlivet och se till att rimliga regler tas fram så att konserter och andra kulturverksamheter kan genomföras.

ANNONS

Var är de många duktiga socialdemokratiska kulturpolitikerna runtom i landet i den här diskussionen? Ni behöver också höja era röster. Ni tycker väl också att kulturen är värd att satsa på?

Madeleine Jonsson (MP)

Ledamot kulturnämnden Västra Götalandsregionen

ANNONS