gratis skolfrukost på prov under september , bl a på Lextorpsskolan
Det är dags för gratis skolfrukost i Trollhättans kommun, menar debattörerna Elliot Blixt och Jan Andersen. Bild: Stefan Bennhage

Vi ska inte ha hungriga barn i skolan

Det är dags för gratis skolfrukost i Trollhättans kommun, menar debattörerna.

ANNONS

Sverige blir fattigare och farligare. Inflationen har slagit brett och krympt marginalerna för de flesta hushållen, utom möjligtvis de som bor runt Stureplans lyxkrogar och lyxbutiker.

Parallellt med lyxen och flärden på Östermalm påminns vi också om en annan mörk verklighet. Barn som växer upp i hem där föräldrarna har svårt att sätta näringsrik mat på bordet. Gäng som lockar in små barn i en kriminell livsstil genom att bjuda på pizza och läsk. Barn som snart står i kö att bevisa sin lojalitet och sitt våldskapital, redo att skjuta ihjäl de äldres fiender och oskyldiga människor som hamnar i vägen.

ANNONS

Polisen har precis lagt fram ett förslag om att stärka samarbetet mellan polisen lokalt, socialtjänsten och skolan, i linje med de önskemål polisen framfört under lång tid eftersom polisen inte ensamt kan stoppa nyrekryteringen av unga kriminella. Samtidigt uppger 77 procent av landets socialchefer att de har svårt att rekrytera och hela 90 procent tror att det kommer bli ännu svårare de kommande åren. I en situation där socialtjänsten redan har hög personalomsättning.

Tyvärr ser inte situationen i skolan ljusare ut, många skolor tvingas nu genomföra nedskärningar när regering och riksdag inte kompenserar Sveriges kommuner och regioner för inflationen. Även Trollhättan är drabbat. I måndags klubbade det moderatledda styret igenom en budget med stora besparingar på skolan. Kostnaderna ökar snabbt, men varken regeringen eller den politiska majoriteten i staden skjuter inte till tillräckliga medel. Konsekvensen? Färre lärare och större klasser.

Det är politiska beslut som lett oss hit. Andra länders regeringar har hotat livsmedelsbranschen med pristak om inte de slutar med “greedflation”, alltså passa på att höja priserna medan andra gör det. Andra har infört skatt på bankernas och elbolagens övervinster för att hålla ner prisutvecklingen.

Medan andra regeringar inför nationella kollektivtrafikbiljetter som kostar omkring 500 kronor – för att få fler att ställa bilen och minska inflationen, ger vår regering inget stöd alls till kollektivtrafiken. Nu tvingas allt fler regioner höja taxorna i kollektivtrafiken, vilket ytterligare spär på inflationen.

ANNONS

I stället för att hota 13-åringar utan fullt fungerande konsekvenstänk med livstids fängelse skulle vi kunna locka dem till skolan i tid. Införandet av gratis skollunch var en succé få i Sverige motsätter sig i dag. Vi ska inte ha hungriga barn i skolan fram till lunchen. Det är dags för gratis skolfrukost i Trollhättans kommun.

Elliot Blixt

ordförande SSU Fyrbodal

Jan Andersen

ordförande LO-facken Trollhättan-Lilla Edet

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS