Replik på ledare i TTELA ”Pontus Almquist: Kompetensutvisningar är en konsekvens av regeringens politik”.
TTELAs ledarsida svingar vilt om arbetskraftsinvandringen. Jag kan inte kommentera enskilda fall och de bedömningar som Migrationsverket och domstolarna gör, men låt oss reda ut några viktiga frågor.
– Det stämmer att regeringen vill lägga om arbetskraftsinvandringen för att i större utsträckning fokusera på kvalificerad och högkvalificerad arbetskraft. Arbetskraftsinvandringen inom EU är fri, men det är inte rimligt att det kommer ett stort antal personer från andra sidan jorden varje år för att jobba inom städ, som tidningsbärare och på snabbmatsrestauranger – samtidigt som hundratusentals inte försörjer sig själva här i Sverige. Vi genomför nu reformer för att korta handläggningstiderna och göra Sverige mer attraktivt för talanger. Vi värnar svensk kompetensförsörjning, stärker matchningen och stramar åt bidragen för att fler som redan är här ska ta de jobb som faktiskt finns.
– De så kallade kompetensutvisningarna, som innebär att arbetskraftsinvandrare utvisats till följd av mindre avvikelser, har varit skadliga för Sverige och avskräckt talanger från att komma hit. Trots påtryckningar vägrade den socialdemokratiskt ledda regeringen att ta fram förslag på ändrad lagstiftning. Till slut samlade Moderaterna oppositionen, inklusive Vänsterpartiet, i riksdagen och tvingade fram ny lagstiftning. Den trädde i kraft i juni 2022 och innebär att färre utvisas på orimliga grunder. Vi följer utvecklingen i praxis noga.
– TTELAs ledarsida kritiserar att den här regeringen kommer att avskaffa det så kallade spårbytet, som innebär att personer som fått nej på sin asylansökan i stället kan stanna kvar här som arbetskraftsinvandrare. Ledarsidan tycks helt ha missat den omfattande kritik som riktats mot regelverket. Riksrevisionen skriver i en rapport från förra året bland annat att det finns risk för lönedumpning, att skenanställningar inte upptäcks, att utsatta människor utnyttjas på arbetsmarknaden, och att det i förlängningen finns risk för att människor tappar förtroende för systemet. Det finns alltså många goda skäl att avskaffa spårbytet.
Regeringen har fått väljarnas mandat att få ordning och reda på invandringen. En viktig del av det är att stoppa fusk och utnyttjande kopplat till arbetskraftsinvandring, samtidigt som vi säkerställer att svenska företag kan locka topptalanger.
Maria Malmer Stenergard
Migrationsminister