Klimatskeptiker fortsätter kampen mot vindkraft

Slutreplik till Jonny Fagerström i TTELA den 12 september. Till alla som läser insändare och debattartiklar från föreningen Svenskt landskasskydd och dess talesperson Jonny Fagerström: Det är viktigt att veta att Fagerström också är engagerad i det klimatskeptiska Stockholmsinitiativet och är välkänd för att sprida lögner och myter för att motarbeta en aktiv klimatpolitik.

ANNONS

Som meteorolog och lärare känner jag, Pär Holmgren, ett ansvar för att sprida kunskap om klimatproblemet och vad man som enskild individ kan göra för att minska sin klimatpåverkan. Själv köpte jag och min familj vindandelar för många år sedan. Anledningen är enkel, det är en mycket bra miljöinsats och har inneburit många sparade slantar genom åren. Detta tips bjuder jag på helt gratis och utan ersättning. För den goda sakens skull.

Jonny Fagerström hänvisar till att svensk elproduktion redan har låga utsläpp. Detta är inre relevant eftersom Sverige är en del av ett nordeuropeiskt elsystem, som fortfarande till stor del är beroende av kolkraft. Vi har alla ett ansvar att på olika sätt bidra till minskade utsläpp av växthusgaser och klimatutsläppen känner inte av några nationsgränser.

ANNONS

Ett 50-tal kommuner runt om i landet har i dag egna vindkraftverk. Skanska, IKEA, Folksam och Wallenstam är några exempel på företag som investerar i vindraftverk just nu. Vi är många som är övertygade om att förnybar energi är framtiden, både av miljö- och klimatskäl och för den egna plånboken.

Pär Holmgren, meteorolog.

Linda Burenius Magnusson, vd för O2:s vindkraftskooperativ.

ANNONS