Abraham Zeito: Gemenskap och ett enat Sverige kan vända negativ trend

Regeringskris. Skjutningar. Segregation. Utanförskap. Kriminalitet. Jag kan inte minnas senast jag läste något positivt om Sverige. Kan ni minnas det?

ANNONS
|

Bilden som förmedlas är att samhället förfaller. Jag är inte beredd att hålla med. Sverige är fortfarande fantastiskt även om vi har samhällsproblem som måste hanteras. Det måste jag kunna acceptera. Jag kan dock inte acceptera att politiker skyller samhällsproblemen på invandring. Det är oanständigt när partiledare använder populism som ett verktyg för att vända människor mot varandra. Samhällsgrupp mot samhällsgrupp. Politiker borde istället signalera gemenskap och framtidstro. Gemenskap och ett enat Sverige är det enda som kan vända på en negativ trend (samhällsproblemen). Uteslutning är destruktivt. Håller ni med?

Denna krönika kommer därför inte handla om något negativt. Jag vill ta tillfället i akt att skriva om något positivt. Inte för att jag måste utan för att man ibland behöver påminna sig själv om det fina man har i livet. Jag minns fortfarande känslan av glädje när jag flyttade tillbaka till Trollhättan 2008. Jag var 18 år gammal och fick en skoluppgift som gick ut på att man skulle intervjua en person på arbetsmarknaden. För mig var det en självklarhet att jag ville intervjua en advokat. Problemet var bara att jag kände inga advokater.

ANNONS

Jag hade dock tur att Jonte gick i min klass. Jontes pappa (Per Hjort) arbetade som advokat. Per ställde upp och jag fick ställa mina frågor. Jag vet inte om han minns det. Jag vet inte ens om han läser mina krönikor. Men jag minns det. Jag var både glad och tacksam över att han tog sig tiden att svara på mina frågor. Jag fick prata med en advokat. Det var stort för mig. Jag var imponerad av Per. Han var bra på riktigt och väldigt snäll. Jag fick högsta betyg på skoluppgiften och glädjen var obeskrivlig.

Är det inte glädje och vara snäll som livet i slutändan handlar om? Jag vill tro det. Sverige erbjuder fantastiska möjligheter att få uppleva glädje tillsammans. Vi kan tillsammans skapa glädje och gemenskap istället för utanförskap. Vi behöver inte ställa samhällsgrupper mot varandra. Vi kan välja glädjen. Jag är stolt över att vara svensk. Solidaritet, gemenskap, glädje och kärlek. Det är Sverige för mig. Det är Trollhättan för mig. I de mörkaste stunderna är det enkelt att se kortsiktiga lösningar. Det är enkelt att glömma hur viktigt glädje och solidaritet faktiskt är. Det var längesen jag var folkbokförd i Trollhättan, men det kommer alltid att vara en del av min identitet. Mina minnen av Trollhättan är glädje för mig. Vad är ditt starkaste minne av Trollhättan? Vad är glädje för dig?

ANNONS
ANNONS