Uppegårdens vilt tar över Bergagården. Christian Jostelius, Johan Axelsson och Robin Carlander från Uppegårdens, Roberts Stenberg, Halle- och Hunneberg AB och Gunnar Johansson, vd Fastighets AB.
Uppegårdens vilt tar över Bergagården. Christian Jostelius, Johan Axelsson och Robin Carlander från Uppegårdens, Roberts Stenberg, Halle- och Hunneberg AB och Gunnar Johansson, vd Fastighets AB. Bild: Karin Engqvist

Karl af Geijerstam: Äntligen ett positivt besked om Bergagården

Det tog lång tid och många undrade vad som skulle hända med Bergagården. En ny restaurang innebär ett lyft, men det är inte den enda positiva nyheten.

ANNONS
|

Äntligen kom ett positivt besked om framtiden för Bergagården. Vänersborgs kommun har kommit överens med Uppegårdens Vilt, som ska öppna restaurang i huset nästa sommar.

Spiskupans konkurs våren 2023 innebar att Vänersborgs stora utflyktsmål, Hunneberg, stod utan matservering. I höstas visade det sig att ingen ville lägga ett bud på att driva matservering i Bergagården, som Vänersborgs kommun köpte år 2020 för 4,8 miljoner kronor. Att inget företag vågade satsa pengar berodde antagligen mycket på den ekonomiska konjunkturen och det höga ränteläget. Men nu verkar det som att räntan har nått sin topp och en ekonomisk ljusning kan väntas.

ANNONS

Eftersom inget bud lades enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) innebar det också att kommunen nu fick större frihet att förhandla med intressenter. Kanske var detta en fördel, för nu har man kommit överens om ett helhetskoncept. Bergagården renoveras och byggs om så att man även kan erbjuda övernattning. Uppegårdens vilt ska, om allt går som planerat, flytta in nästa år och börja driva verksamheten. Kommunen ska också bygga offentliga toaletter, vilket innebär en stor förbättring för de som kommer och besöker Hunneberg.

Halle- och Hunneberg är stora turistmål och är viktiga för Vänersborgs kommun. Därför var det ett riktigt beslut att köpa Bergagården. Men kommuner ska inte äga fastigheter eller mark utan att ha en tanke på hur de ska användas (det finns alldeles för många exempel på detta). De planer som nu har presenterats är utmärkta. Kommunens bolag samverkar för en utveckling av Bergagården och ett privat företag kan få tillfälle att utöka sin verksamhet och skapa fler arbetstillfällen. Besöksnäringen är en viktig del av den svenska ekonomin. Kommuner bör inte bedriva turistverksamhet själv, men däremot se till att det finns rätt förutsättningar för att besöksmål kan utvecklas. Därför är veckans nyheter positiva för Vänersborgarna.

ANNONS

LÄS MER:Klart med nytt kafé i tältkåtan på Bergagården

LÄS MER:Uppegårdens Vilt öppnar restaurang på Bergagården

LÄS MER:Kontraktet för Bergagården påskrivet

LÄS MER:En tom restaurang sänker bergens varumärke

ANNONS