Att bli nekad bibliotekens tjänster är avhumaniserande

Precis som många av oss är eniga om att stök ska hållas utanför biblioteken, borde vi också hålla det politiska kaoset utanför biblioteken.

ANNONS

SD:s kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson föreslog i en motion att endast svenska medborgare skulle få använda en del tjänster på biblioteken. Eller för att citera Emilssons senare förtydligande hos Kulturnyheterna: "Det handlar ju om tillståndslösa grupper som per definition inte har rätt till några välfärdstjänster, som skola, vård och omsorg och bibliotekstjänster."

Illegala invandrare fortsätter vistas i ett land, därför att de har ett hopp om att inte behöva fortsätta vara illegala längre. De är illegala för att situationen i hemlandet som medborgare är oftast värre, än att vara illegal i Sverige. De är inte illegala för att de är mindre värda som människor. Biblioteken är väl det som kostar samhället minst, om även illegala invandrare tar del av våra välfärdstjänster där, utan att ha räknat på det i siffror. Om man nu ska använda den ursäkten för att begränsa deras vistelse i landet till det yttersta.

ANNONS

Bibliotekslagen är tydlig, den är öppen för alla. Så bör också bibliotekstjänsterna vara, som att låna böcker, nyhetsartiklar, kunskapsböcker och tillgång till de publika datorerna. Jag vet inte hur ni tänker kring detta, men att bli nekad på ett bibliotek är för mig avhumaniserande. Nu har jag privilegiet att kunna ordna ett bibliotekskort utan problem, vilket jag förresten gjorde häromdagen i Trollhättan. Att låna med mig böcker hem är en frihet jag gärna inte byter ut mot mycket i världen. I en värld där flyktingar och invandrare redan har begränsad tillgång till sin frihet bör bibliotekens tjänster inte vara bland de begränsningar de har i livet.

För dem som vill ha ut flyktingar och illegala personer ur landet så snabbt som möjligt, är det förståeligt att man vill sätta stopp för dem även i biblioteken. Men biblioteken bör inte så sköld för politiska intressen så länge det inte handlar om stök och bråk. Att ha tillgång till litteratur och nyheter är och bör fortsätta vara en mänsklig rättighet som ingen ska kunna nekas.

I många länder ger människor sina liv för att kunna ha rätten till omvärldsbevakning, skriva och läsa litteratur och poesi. Emilssons förslag påminner om händelsen i Karlstad där man satte romer i särskild kategori i bibliotekssystemet, och i båda fallen är det fruktansvärt och ovärdigt ett land som Sverige.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS