Den nya breda mitten. Muharrem Demirok tog under helgen över som ny partiledare för Centerpartiet.
Den nya breda mitten. Muharrem Demirok tog under helgen över som ny partiledare för Centerpartiet. Bild: Johan Nilsson/TT

Elin Larsson: Centerpartiet måste våga förändras

Centerpartiet valde i dagarna en ny partiledare i form av Muharrem Demirok. Utmaningarna för den nya centerledaren är många och kanske ligger den största i att bena ut vad Centerpartiet år 2023 egentligen ska vara.

ANNONS
|

Vid slutet av ett partiledarskap är det lätt att fokusera på det som gått mindre bra. Centerpartiet gjorde ett succéval 2018, det bästa på 30 år men efter valet 2022 är det partiets minskning i opinionen som har stått i fokus. Framförallt tappet på landsbygden. Tappet i den traditionella väljargruppen landsbygdsväljare är inte nytt men det är vad som har fått stå i fokus och något som fått sympatisörer, både i partiet och bland väljarna, att ropa efter en landsbygdskandidat när ny partiledare skulle väljas.

Frågan är dock inte så enkel som att väljargruppen kommer tillbaka bara man väljer en utpräglad landsbygdskandidat. Demirok har inte heller yttrat något som antyder att han kommer avvika från Centerpartiets nuvarande hållning vad gäller vikten av landsbygden och förutsättningarna för de som bor och verkar där. I sitt linjetal som nyvald partiledare lyfte Demirok att C ska vara ett parti för hela Sverige som ett av fyra val som ska vägleda honom i hans gärning som partiledare. De övriga tre var trygghet, klimatet och skolan. Varje parti som har ambitionen att växa kan inte enbart vända sig till särgrupper utan måste vara ett parti för hela Sverige. Vägvalet är en självklarhet.

ANNONS

Den som oroar sig över att Demirok kommer inta en ny linje vad gäller landsbygden kan vara lugn. Däremot är Centerpartiets problem reellt och behöver ses över. Stressen över av att tappa en traditionell väljargrupp blir än mer påtaglig när KD och SD fokuserar allt mer av sin kommunikation mot väljare på landsbygden. Det spelar nämligen ingen roll hur stor del av Centerpartiets kommunikation och politik som handlar om landsbygd. Många, oavsett parti, anser ändå att C övergivit landsbygden.

Att inte våga förändras riskerar att leda till ett större väljartapp till SD

C kommer inte att släppa landsbygdsfrågan, men man måste förändra sig. Till stämman hösten 2023 är planen att ta fram ett landsbygdsprogram. Kanske för att tysta den lilla kritiska massan, men också för att landsbygden finns i partiets DNA. Men det är en omöjlig uppgift att göra alla nöjda och med motgången i valet 2022 är programmet dömt att misslyckas. Landsbygdspolitik handlar om att leva på landet, inte om lantbruk. Även lantbrukarna själva har mer att vinna än förlora på välfungerande institutioner, ett aktivt näringsliv och bra utbud där de bor än vad de tjänar på subventionerade bränslen och generös prissättning. C måste adressera dessa frågor, men ska man adressera landsbygdsfrågorna på ett bredare sätt behövs en begriplig berättelse. Den begripliga berättelsen har C tappat vilket SD vunnit på.

ANNONS

Centerpartiet måste under Demiroks ledning staka ut vägen för vilken typ av landsbygdsparti man ska vara år 2023 och våga ta sig an frågan med nya vinklar och ny politik. Inte för att tysta kritikerna i partiet utan för att vara ett parti för hela landet. Att inte våga förändras riskerar att leda till ett större väljartapp till SD, där intresseorganisationer som LRF helt plötsligt inte har lika mycket att hämta av att vara allierade med C. Utmaningarna är många för den nya partiledningen –- men man måste våga förändras.

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS