Amorteringsfritt. Centerns partiledare Annie Lööf ser ingen poäng med att hushållen utsätts för tvångssparande under tuffa tider.
Amorteringsfritt. Centerns partiledare Annie Lööf ser ingen poäng med att hushållen utsätts för tvångssparande under tuffa tider. Bild: Christine Olsson

Malin Lernfelt: Dags att dumpa amorteringskraven

Centern är helt rätt ute när de föreslår att underlätta för hushållen genom att ta bort det statliga tvångssparandet.

ANNONS

Det var oundvikligt att ett förslag om att släppa på det förstärkta amorteringskravet som infördes för några år sedan skulle komma. Efter att Riksbanken den 30 juli meddelat att man höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 0,75 procent dröjde det heller inte länge innan Centerpartiet som första parti gick ut och meddelade att det är dags att på allvar underlätta för hushållen i ett allt tuffare ekonomiskt klimat. C vill avskaffa den regel som innebär att alla som tar nya bolån på mer än 4,5 gånger sin inkomst före skatt måste amortera en extra procent på bolånet varje år. Partiet anser dessutom att Finansinspektionen bör överväga att införa en paus för amorteringskrav som helhet om den ekonomiska utvecklingen kräver det.

ANNONS

I ett pressmeddelande sade partiledaren Annie Lööf: "Man ska självklart betala av på de lån man tar. Men om räntorna nu stiger snabbt, samtidigt som reallönerna urholkas, finns det ingen poäng med ett statligt tvångssparande i form av ett amorteringskrav just under denna period. Istället bör hushållen få möjlighet att på ett mjukare sätt justera sitt sparande och sin konsumtion."

Det har hon rätt i. Det extra amorteringskravet har dessutom från första början varit ett elände eftersom det framförallt drabbar unga förstagångsköpare och pensionärer som byter bostad. Även den som utan problem skulle klara att betala relativt höga räntor får det svårt när det ställs krav på att amortera flera procent per år. Det minskar rörligheten på bostadsmarknaden utan att det ger de samhällsekonomiska effekter som eftersträvas.

Kritiken mot Finansinspektionens förslag om förstärkt amorteringskrav och mot den rödgröna regeringen som sade ja till att införa det 2018 har varit hård från alltifrån banker till fackförbund, nationalekonomer, jurister och borgerliga partier. Det finns åtgärder som är mer effektiva både för att dämpa hushållens skuldsättning och inflationen än tvångsamorteringar på flera procent.

Trist nog har regeringen uppfattningen att det är en bättre idé att ösa ut bidrag åt olika håll än att ge hushållen större möjligheter att själva parera de tuffare ekonomiska tiderna. Tidigare har både M, L, KD och SD meddelat att de kan tänka sig att se över amorteringskraven. Nu behövs förhoppningsvis därför bara ett regeringsskifte för att människor som nyligen har köpt, eller planerar att köpa en bostad, ska kunna andas lugnt igen.

ANNONS

ANNONS