Beskedet att grillkorven Uddevallare numera innehåller kyckling väckte korvätarnas vrede i hela Fyrbodal. De nya ägarna går tillbaka till originalreceptet.
Beskedet att grillkorven Uddevallare numera innehåller kyckling väckte korvätarnas vrede i hela Fyrbodal. De nya ägarna går tillbaka till originalreceptet. Bild: Karl af Geijerstam

Karl af Geijerstam: Därför blir Dahlbergs bra för Rybergs

Istället för nedläggning blir det nu nyanställningar. Att Rybergs får nya ägare är ett positivt besked för Uddevalla.

ANNONS

Det blir ”back to basics” för korvtillverkaren Rybergs i Uddevalla. Den senaste konkursen resulterade i ytterligare ett ägarbyte i form av Signal & Andersson charkuteri i Västra Frölunda, som sedan några år också äger Dahlbergs slakteri i Brålanda. Frederick Larsson, vd på Dahlbergs, blir nu också vd för Rybergs charkuteri. Han meddelar att användningen av kycklingkött i grillkorven nu ska upphöra. Man återgår till originalrecepten, vilket antagligen glädjer många korvälskare.

Men det var som påpekats tidigare knappast folkstormen mot kycklingköttet som gjorde att det gick dåligt för Rybergs. Företaget var bara ett av tusentals företag som har drabbats av höga råvarupriser i kombination med höga energipriser. Man hade inte den finansiella styrkan att rida ut lågkonjunkturen, men det hade de nya ägarna.

ANNONS

De nya ägarna kontrollerar nu en koncern med både slakteri och tillverkning av charkuterier. I ett större företag kan man dela på kostnader för it, administration, reklam med mera. Sedan kan man ju anta att den nya ägaren nu kunde köpa tillgångarna till ett billigare pris. Företagsekonomiskt är alltså affären naturlig.

Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Dahlbergs slakteri i Brålanda. Bild: Andreas Olsson

För Uddevalla är beskedet positivt. Signal & Andersson har nått produktionstaket i Västra Frölunda. Nu behövs fabriken i Uddevalla för att öka produktionen och den nya vd berättar att det till och med kan bli nyanställningar.

Konkursförvaltare Staffan Karnå berättar att det har funnits andra intressenter, men de har inte haft samma ambitioner att behålla produktionen i Uddevalla. Frågan är dock hur starkt varumärket hade varit med produktion någon annanstans? Såvitt undertecknad kan komma på finns det bara två verksamheter i Uddevalla som fortfarande finns kvar under samma varumärke sedan 1800-talet: Rybergs och Bohusläningen. Ägare kommer och går, men ett starkt lokalt förankrat varumärke består.

LÄS MER:Dahlbergs slakteri tar över Rybergs charkuteri

LÄS MER:Rybergs charkuteri i konkurs: 20 tjänster berörs

ANNONS