Verksamheten på Mötesplats för kvinnor drabbas av konflikten.
Verksamheten på Mötesplats för kvinnor drabbas av konflikten. Bild: Andreas Olsson

Karl af Geijerstam: Därför måste styrelsen polisanmäla Salima Daidan

Den nya styrelsen för Mötesplats för kvinnor på Kronogården har polisanmält förra ordföranden Salima Daidan. Alla hade tjänat på att konflikten hade kunnat göras upp i godo.

ANNONS

Vänsterpartipolitikern Salima Daidan anklagas för bokföringsbrott av den nya styrelsen för Mötesplats för kvinnor på Kronogården. Daidan har tidigare varit ordförande och när Sigrid Olin Vingren tog över som ordförande upptäcktes flera obefogade inköp. Framför allt gäller detta telefonabonnemang och mobiler till ett värde av 28 000 kronor som den nya styrelsen anser vara helt obefogade. Salima Daidan har inte heller överlämnat bokföringsmaterial och har enligt den nya styrelsen inte samarbetat när det gäller att överlämna utrustning för inloggning till banken.

Salima Daidan tillbakavisar anklagelserna och säger att hon inte är färdig med årsredovisningen. Hon vill samarbeta med polisen men inte med den nya styrelsen som ”inte vill lyssna”. Vänsterpartiets ordförande respektive gruppledare anser att anklagelserna mot Daidan inte rubbar partiets förtroende för henne som fullmäktigeledamot. ”Det är föreningen som gjort detta till en mediegrej” skriver de till TTELA.

ANNONS

LÄS MER:V-politiker köpte Iphones för ideella föreningens pengar

Att det sker oegentligheter inom föreningslivet och inom ideellt arbetande styrelser händer då och då. Mycket av arbetet bygger på förtroenden mellan varandra och det kan ta lång tid innan oegentligheter upptäcks. Det finns inte krav på att professionella revisorer ska gå igenom räkenskaperna och för de flesta ideella föreningar är detta ändå en för stor kostnad att bära. Oftast ligger det tragiska omständigheter bakom att en kassör eller ordförande börjar ta ur kassan: missbruksproblem, psykisk sjukdom, spelskulder med mera.

Nya ordföranden Sigrid Olin Vigren.
Nya ordföranden Sigrid Olin Vigren. Bild: STEFAN BENNHAGE

Av det som har framkommit kan man göra några reflektioner. Styrelsen för en förening äger att styra över föreningens tillgångar och räkenskaper. När Salima Daidan avgick ur styrelsen borde hon självklart att ha lämnat över allt bokföringsmaterial och eventuellt andra dokument som kan vara av värde, exempelvis kontrakt om anställningar eller telefonabonnemang. Detta borde ha gjorts oavsett om det ett bokslut var färdigt eller inte. Det ansvaret övergår ju på en ny kassör och ny styrelse att göra utifrån det underlag som finns. Därför är det befogat med en anmälan om bokföringsbrott när styrelsen inte kan ta sitt ansvar för bokslutet.

Beloppet som föreningen tvistar om – 28 000 kronor plus eventuella inkomster av mat och bakverk – är i sammanhanget inte så stora. För båda parter borde det vara bäst om en sådan tvist i första hand kunnat lösas i godo. Då hade man kunnat undvika en brottsutredning eller till och med civilrättslig tvist i domstol. En sådan tvist skulle snabbt sluka mer tid och resurser än det nämnda beloppet. Man ska tänka på att även om ett årsmöte anser att styrelsen eller dess ordförande har agerat felaktigt och dumt så kan ju årsmötet trots allt besluta om ansvarsfrihet om man anser att skadan kan regleras (eller mildras) genom en uppgörelse.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt förtroende för polisanmäld vänsterpartist

Hittills är det inte bevisat att Daidan har begått något fel, nu får rättsväsendet ta ställning till detta. Konflikten behöver inte heller handla om oegentligheter utan att man inte är överens om vilka utgifter som är befogade och nödvändiga för föreningens arbete. Daidan menar ju till exempel att alla mobiltelefoner användes för föreningen, inte privat.

Mycket hade dock varit vunnet om de båda parterna hade kunnat samtala med varandra. Denna affär drabbar tyvärr i slutändan det föreningsarbete som sker på Mötesplats för kvinnor och det är djupt olyckligt.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS