Alvar Eriksson är en av dem som redan jobbar för Veteranpoolen. Nu söker företaget fler pensionärer att anställa.
Alvar Eriksson är en av dem som redan jobbar för Veteranpoolen. Nu söker företaget fler pensionärer att anställa. Bild: David Berg

Malin Lernfelt: Det är bra att Veteranpoolen behöver folk i Trestad – låt fler äldre jobba

Veteranpoolen i Trestad behöver folk. Det är bra. Bra för individer som vill fortsätta jobba efter 65 och bra för samhället som får dra nytta av äldres kunskap och erfarenhet.

ANNONS
|

Livet tar inte slut vid 65. För många människor innebär pensionen att man äntligen får tid och möjlighet att ägna sig mer åt sina intressen. Man hinner hämta barnbarnen på förskolan eller resa med partner och vänner och upptäcka nya platser. Några väljer att läsa kurser på högskolan som inte hunnits med tidigare, och andra drar igång bygg- och renoveringsprojekt.

Äldre fortsätter att jobba efter 65

En hel del äldre är dock inte klara med yrkeslivet för att de kommit upp i ålder. De fortsätter jobba trots att det fyllt både 66 och 67 eller 70. I Sverige har vi dock varit dåliga på att uppskatta och ta till vara den kunskap, kompetens och erfarenhet de flesta över 60 har, istället fokuserar arbetsgivare och chefer huvudsakligen på individer runt 30. Det är dem man vill anställa och ha i sitt team, trots att dessa nästan utan undantag försvinner på långa föräldraledigheter och tar ut vab i tid och otid.

ANNONS

Inget fel i det, att vara med barnen när de är sjuka är en rättighet, men att komplettera personalstyrkan med ett gäng 60-plussare är ofta en vinst på flera sätt. Ändå sätter många arbetsgivare press på människor att de måste lämna vid 65 eller allra senast vid 67 även om de vill stanna och är “still going strong”.

Veteranpoolen söker 100 pensionärer

Ett alternativ för den som trots att 65-årsdagen är passerad vill fortsätta arbeta, men vill göra det på lite mer egna villkor, är att jobba extra via Veteranpoolen. Häromdagen berättade Jonas Granat, kontorsansvarig på Veteranpoolen Trestad, att man söker ytterligare ett 100-tal pensionärer som är sugna på att göra ett återtåg i arbetslivet (TTELA 24/8).

– Det är många som är intresserade. Ofta när man gått i pension så tar det ett halvår till ett år, sen känner man ett behov av att vara sedd och behövd, säger Granat.

Just känslan av att ha en vardag med rutiner och att få känna att man gör en meningsfull insats samtidigt som man drygar pensionen betyder mycket. För den som inte är gift eller sambo, kanske inte har så stor vänkrets eller har barn och barnbarn långt bort är behovet av att socialt interagera med andra människor - så som man gör i arbetslivet - stort. Ensamhet och isolering riskerar att leda till psykisk ohälsa.

ANNONS

Den ökade efterfrågan på äldre arbetskraft och deras erfarenhet är därför oerhört positiv. Vare sig det handlar om personer som tillbringat ett helt liv i skolans värld och kan rycka in som lärare eller rektor, eller om det är hantverkare eller personer som kan sköta grönytor som behövs, finns det helt säkert pensionärer som står redo.

Fredrik Reinfeldt hade rätt

När den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt (M) för 11 år sedan påtalade att vi måste vänja oss vid att arbeta längre än till 65 fick han massiv kritik. Men han hade rätt. Om den arbetande befolkningen ska kunna bära välfärdssamhället på sina axlar behövs 65-plussarna.

Att det också finns de som haft tunga fysiska arbeten och inte kan eller orkar arbeta långt upp i åren ska naturligtvis respekteras. Men de som är pigga, starka och vill arbeta till 70 eller ännu längre är oerhört viktiga. Samhället har inte råd att gå miste om deras insatser. Tänk bara på vilken enorm kunskapsbank som finns att ösa ur hos en 70-årig läkare, lärare eller snickare!

Företag som Veteranpoolen i Trestad och arbetsgivare som satsar på att ha kvar sin äldre personal skapar en vinn-vinn situation för hela samhället såväl som för den enskilda individen. Som man brukar säga, bättre en 67-åring i verksamheten än tio 30-åringar på föräldraledighet.

ANNONS

LÄS MER:Veteranpoolen efterlyser 100 nya pensionärer

ANNONS