Staten måste markera mot mord även när gärningspersonen är omyndig.
Staten måste markera mot mord även när gärningspersonen är omyndig. Bild: Måns Langhjelm/Exponera

Pontus Almquist: Det är inte humant att staten glömmer bort mord

Förundersökningen läggs ned i Stuvkällarmordet eftersom gärningspersonen var under 18 vid gärningstillfället. Det är svårt att försvara.

ANNONS
|

Vid stängningstid i en tygaffär i Göteborg knivmördades en kvinna i oktober 2005. Mordutredningen har sedan dess varit “kall”. Framtills nu. Efter en registerslagning kunde man koppla en del av DNA:t på brottsplatsen till en kvinna som sedermera kom att bli misstänkt för brottet. Men förundersökningen läggs nu ned, trots de starka misstankarna, eftersom preskriptionstiden har passerats. Den misstänkta kvinnan var nämligen under 18 vid tillfället.

Att en förundersökning läggs ner innebär inte bara att en brottsling går fri från straff och att staten inte kan markera mot brottet. Det innebär också att brottsoffrets anhöriga kan gå miste om kompensation via skadestånd och brottsskadeersättning.

ANNONS

Tanken med preskriptionstider för brott motiveras av goda skäl. Det är inte offentlig-ekonomiskt motiverat att staten undantagslöst ska kunna lagföra brott som ligger decennier tillbaka. Det är inte heller försvarligt av hänsyn till humanitet för gärningsmannen, som ofta lämnar ett kriminellt liv bakom sig medan åren passerar.

Likaså, på goda skäl, behandlar det svenska rättssystemet unga personer mer skonsamt än myndiga och fullvuxna. Undertecknad har av det skälet, vid flera tillfällen, uttryckt sig kritisk till riksdagens och regeringens ambitioner om att fullkomligt slopa de strafflindringar som finns stadgade yngre myndiga. Det enkla skälet är att det finns grader i helvetet. Att begå ett visst brott vid 45 års ålder är mer klandervärt än att begå samma brott vid 18 års ålder, eftersom man generellt sett är mer kapabel att fatta rationella beslut i det senare fallet. Det måste rättssystemet också ta hänsyn till.

En rest från en kriminalpolitik som styrdes av 68-vänstern

I det här fallet skulle också, under förutsättning att brottet inte blivit preskriberat, hänsyn tas till den påstådda gärningspersonens ålder vid bestämningen av hur långt straffet skulle bli. En 15 till 17-åring döms i regel till några år i sluten ungdomsvård i dagens ordning. Och ordningen var dessutom ännu mer generös för någon dömdes under 2005.

Om vi ponerar att förundersökningen inte hade lagts ned på grund av preskription hade den misstänkta gärningspersonens ålder alltså, med styrka, tagits i beaktning i mildrande riktning vid en fällande dom. Att gärningspersonen nu inte ens sätts in för rättslig prövning framstår som provocerande för offrets anhöriga och som en rest från en kriminalpolitik som styrdes av 68-vänstern. För en regering som är pigg på att skärpa straffen vore det här en enkel sak att åtgärda.

ANNONS

LÄS MER:Träff i 18 år gammalt mord – men preskriberas

LÄS MER:Deras dotter dödades – nu är jakten på mördaren över

LÄS MER:Åklagaren förklarar: ”Därför kan vi inte förhöra henne”

LÄS MER:Här är kvinnan som anklagas för mordet på Marie Johansson

LÄS MER:Åklagare lägger ner utredningen efter mordet på Marie Johansson i Stuvkällaren

LÄS MER:Kriminologen:”Är ett oerhört ovanligt fall”

ANNONS