Färdigbromsat. Det börjar allt mer att se ut som att riksbankschef Erik Thedéen överväger en sänkning av styrräntan innan sommaren.
Färdigbromsat. Det börjar allt mer att se ut som att riksbankschef Erik Thedéen överväger en sänkning av styrräntan innan sommaren. Bild: Anders Wiklund/TT

Malin Lernfelt: En sänkt ränta behövs för de svenska hushållen

Inflationen sjunker och prisökningarna bromsar in. Äntligen kan svenskarna börja andas ut. Helt säkert att den värsta krisen är över är det dock inte förrän Riksbanken sänker räntan.

ANNONS

Äntligen. Inflationen sjunker i dagsläget mer än förväntat och låg i februari på 2,5 procent enligt KPIF (det mått på underliggande inflation som Riksbanken använder). Beskedet den 13 mars innebär att alla landets hårt prövade hushåll bör kunna skymta ljuset i den kolsvarta tunnel man befunnit sig i de senaste åren. Även om det inte är troligt att Riksbanken sänker styrräntan redan vid nästa besked den 27 mars, kommer det att komma en sänkning inom en inte alltför avlägsen framtid. Nästan samtliga experter tror att maj är månaden då det händer.

Att inflationen sjunker innebär också att människor slipper se sina löner ätas upp av stora kostnadsökningar och i sinom tid kanske kan börja unna sig något av livets goda igen, efter att månad efter månad ha fått dra åt svångremmen. Det i sin tur leder i bästa fall till att de mindre företag som lyckats hålla näsan ovanför vattenytan så här länge, lyckas överleva.

ANNONS

Självklart bör ingen ropa hej innan man är över bäcken. Den som gör det riskerar att drabbas av bakslag. Samtidigt går det inte att sticka under stol med att svenskarna i allmänhet har haft det oerhört tufft och förtjänar andningsutrymme.

Under 2023 ökade skulderna hos Kronofogden med 17 procent från året innan. Många har tvingats sälja sin bostad för att köpa en billigare och hyresgästföreningen rapporterar att antalet lägenhetsinnehavare som vill byta mot en mindre och billigare bostad är rekordstort. Att flytta är samtidigt ofta det sista steget. Dessförinnan har konsumtionen dragits ned till ett minimum.

Men nu ser det äntligen ut att vända. Elpriserna är lägre än förra året liksom drivmedelspriserna. Och snart förhoppningsvis alltså även räntan. Riksbanken och regeringen inser förhoppningsvis att det måste vara färdigbromsat och att de måste sätta plattan i mattan för att få hjulen att börja snurra igen. Sverige behöver fler jobb, fler bostäder och framförallt en befolkning som inte upplever att den kämpar förgäves och tappar tron på framtiden. En räntesänkning är en viktig del i att infria detta.

ANNONS