Personer lägger ned blommor vid platsen vid platsen för mordet, vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.
Personer lägger ned blommor vid platsen vid platsen för mordet, vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Bild: Henrik Montgomery

Karl af Geijerstam: En skugga sänks över Almedalen

Mordet på Ing-Marie Wieselgren innebär att en viktig röst i samhällsdebatten har tystnat. Saknaden blir stor.

ANNONS
|

Mordet i Visby under Almedalsveckan kom som en chock. Mitt under ett arrangemang som hyllar demokratin och det öppna samhället blir en kvinna knivmördad på öppen gata. Mordoffret var Ing-Marie Wieselgren, en mycket känd och uppskattad psykiater. Som mångårig medarbetare på Sveriges Kommuner och Regioner har hon haft en central roll för att utveckla psykiatrin och arbetet med psykisk hälsa i både regioner och kommuner.

Hon dog mitt i sin gärning, på väg mellan olika arrangemang under Almedalsveckan. Detta var en omskakande händelse, särskilt för de många medarbetare och politiker i regioner och kommuner som har samarbetat med Ing-Marie Wieselgren genom åren. Hon var också flitigt intervjuad i olika medier om ämnet psykisk hälsa. På sociala medier är det många som uttryckt sin medkänsla och saknad efter henne.

ANNONS

I skrivande stund har det framkommit att den misstänkte gärningsmannen hade kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen, en nazistisk terrorsekt. År 2017 åtalades tre män med kopplingar till NMR för bland annat ett bombattentat mot en flyktingförläggning i Västra Frölunda. Två av de åtalade hade åkt på ett paramilitärt träningsläger i Ryssland. Det är inte förvånande att organisationer som NMR lockar till sig personer som på olika sätt drömmer om att använda våld. Nu gick en sådan person omkring i Visby med en kniv, med dödliga konsekvenser. Polisutredningen får visa vilka motiv gärningsmannen hade, men onekligen har knivmordet injagat en allvarlig fruktan hos många. Mordet var inte bara ett allvarligt brott, utan också ett angrepp på samhället och demokratin.

I Almedalen samlas många som har ledande positioner i samhället. Medlemmar av regeringen, företagsledare, riksdagsledamöter, kommunalråd, fackföreningsledare med flera. För en terrorist är Almedalen ett uppenbart mål. Säkerheten måste vara hög. Men det är nästan omöjligt att skydda sig mot en ensam gärningsman som slår till oberäkneligt och utan förvarning. En tydlig närvaro av poliser och ordningsvakter som visar att det är svårt att genomföra en attack och svårt att undkomma ansvar är helt nödvändig. De som besöker Almedalsveckan ska inte känna oro för sin säkerhet.

ANNONS

Mordet sänker en skugga över Almedalen som kommer att vara kvar länge. Under onsdagskvällen blev domkyrkan i Visby en plats där man kunde visa sin sorg och saknad. ”Ingen orkar att vara rädd och förtvivlad och sörja hela tiden”, sade Ing-Marie Wieselgren själv i Tankar för dagen i P1, några dagar efter invasionen i Ukraina. Både Almedalen och det demokratiska öppna samtalet kommer att fortsätta. En valrörelse kommer att genomföras och väljarna kommer att lägga sina röster. Tyvärr kommer detta att ske utan Ing-Marie Wieselgrens röst i samhällsdebatten. Det är en stor och tung saknad.

ANNONS