En man hittades död i källaren i Odenhuset i Trollhättan.
En man hittades död i källaren i Odenhuset i Trollhättan. Bild: Stefan Bennhage

Karl af Geijerstam: Ensamhet och hemlöshet är livsfarligt

Den döde mannen i källaren i Odenhuset är ytterligare en person i det svenska samhället som ingen har saknat.

ANNONS
|

I förra veckan hittades en död man i källaren i Odenhuset. Kroppen hade legat där en lång tid enligt polisen, kanske flera månader. Anledningen till att kroppen hittades var att man var tvungen att kontrollera hela källaren efter de kraftiga skyfallen. Om det inte hade varit för vädrets makter hade kroppen legat kvar där utan att upptäckas.

Troligen har mannen kommit över en portkod och har kunnat uppehålla sig i källaren under en okänd tid. Butiksanställda i Oden har sagt att det har funnits rykten om att någon ska ha bott i källaren, men det är inget som ägarbolagets vd Per Alexandersson säger sig haft någon kännedom om.

ANNONS

Enligt polisen hade mannen anhöriga som underrättades om dödsfallet. Vi vet inget om mannens relationer med sin familj eller släkt, men det är uppenbart att det inte uppfattades som uppseendeväckande att mannen inte visade några livstecken under en lång tid. Antagligen fanns inte heller något nätverk av vänner eller andra bekantskaper som saknade mannen, eftersom han inte var anmäld som saknad.

Ingen hade alltså anledning att leta efter mannen och ingen saknade honom. Hur länge låg han på den toaletten där han hittades och hur dog han? Eftersom mannen hade varit död en längre tid är det nog inte troligt att vi kommer att få några svar.

Den döde mannen i källaren på Odenhuset är ytterligare en person som ingen har saknat och som hittas död efter en lång tid. Historierna om liknande fall är återkommande.

Ensamheten kan ibland vara självvald, eller bara en konsekvens av att familjemedlemmar och vänner dött eller befinner sig långt borta. Hemlöshet kan vara en konsekvens av psykisk sjukdom och beroendeproblematik. Att vara både hemlös och ensam är inte bara tragiskt, utan även livsfarligt. Ingen undrar hur man mår eller säger att man borde ringa till vårdcentralen för att kolla symtom.

ANNONS

Så har ännu en person glidit ut ur familj och andra nätverk, slunkit igenom samhällets skyddsnät och hamnat bildligen och bokstavligen på samhällets botten. Ingen vill ha ett samhälle där detta kan hända. Men det är lättare sagt än gjort att skapa ett system som kan fånga upp alla. Den döde mannen i källaren på Odenhuset är dyster påminnelse om detta.

LÄS MER:Död person funnen i Odens källare i Trollhättan

LÄS MER:Odens fastighetsägare: ”Hittades i avstängd del av källaren”

ANNONS