Abraham Zeito, gästkrönikör.
Abraham Zeito, gästkrönikör. Bild: Andreas Olsson

Abraham Zeito: Vem vill du vara?

Kronogården har alltid förknippats med segregation, utanförskap och kriminalitet. Precis som många andra förorter runt om i Sverige. Det finns en tydlig struktur i Sverige som går ut på att man ska känna sig mindre värd om man växer upp i en förort. Det är i vart fall så många förortsbarn känner.

ANNONS
|

Det verkar finnas någon slags samstämmig bild av att man accepterar varandras fördomar och valmöjligheterna anses få. Varför ska det behöva vara så? Frihet är valmöjligheter och människor behöver vägledning för att upptäcka valmöjligheterna. Friheten. Kronogården är en del av Trollhättan och det kommer aldrig förändras.

Mina föräldrar lärde mig tidigt att livet handlar om att hjälpa människor, hantera motgångar och i alla lägen vara sig själv och stå upp för det som är rätt. Jag är övertygad om att samhällsmedborgare i Trollhättan vill lösa gängkriminalitet och samhällsklyftor, men är inte alltid bekväma med förändring, varför möjligheter till förbättringar kan gå om intet.

ANNONS

Jag tror inte att någon kunde undgå de upprörda reaktionerna från föräldrar utanför Kronogården som fick höra att deras barn kanske skulle behöva gå i skolan med elever från Kronanskolan. Det verkade vara en hemsk tanke att barn med invandrarbakgrund skulle få bryta utanförskapet genom att gå på Trollhättans fina skolor. Barn och ungdomar, allas vår framtid, välkomnades inte till skolor utanför Kronogården.

Valmöjlighet ger frihet och kunskap ger makt att välja. Kunskap och valfrihet med chans att lyckas gör att man väljer något helt annat än kriminalitet. Det är bra för alla.

Föreställ er själva att växa upp under svåra förhållanden. Det är inte lätt för barn som växer upp under sådana förhållanden att passa in i en miljö där lyx är vardag. För barn är det inte lätt att förstå att det är rättvist att andra alltid har mer. Det kan ge känslan av att inte vara lika mycket värd. Vi kan hjälpa barnen att inte behöva känna sig utanför eller mindre värda på grund av ursprung eller färg. Verka för förändring och skapa förbättring istället för att befrämja utanförskap. Det är att hitta tillbaka till värdegrunder värda att kämpa för. Ingen föds kriminell. Låt inte barns uppväxtförhållande göra kriminalitet till ett gångbart alternativ.

ANNONS

Lantmannavägen 131 på Kronogården. Där är jag född. Idag är jag advokat, föreläsare och krönikör. Valmöjlighet. Kunde jag, kan alla. Jag tilläts drömma i en trygg miljö i Lidköping. Stäng därför inte dörren för barns drömmar.

Tålamod är en viktig nyckel för att lyckas bekämpa gängkriminalitet och samhällsklyftor. En annan nyckel är att våga se motgångar som en naturlig del av förändringsarbetet. Alla människor brottas med sina demoner. Vi söker alla tillhörighet, vänskap, kärlek, framgång och glädje. Frågan är bara vilken väg som blir kvar om vägen till allt detta fina i livet stängs. Att ge upp sina drömmar får aldrig bli ett alternativ. Jag utmanar därför invånarna i Trollhättan till förbättring. Ett samhälle utan kriminalitet. Valmöjligheter. Frihet.

ANNONS