”Har de ingen skam i kroppen”

Vuxna män förklarar hur övergrepp mot kvinnor egentligen inte var övergrepp. Den ene säger att han bara hade kladdat, vilket inte får förväxlas med tafsat.

ANNONS
|

Den andre säger att de måste haft olika intentioner. Den tredje säger att det var så mycket droger och alkohol under den aktuella tiden att han inte vet om tjejen ville ha sex eller inte och att han säkert betett sig tölpaktigt. Den fjärde fattade att tjejen han köpt sex av var dittvingad och inget hon gjorde “för att det är jättetrevligt”, men det var ett uttryck för självskadebeteende.

Alla dessa fyra män är välkända män som har fått tala ut i riksmedia om hur de egentligen blivit missförstådda och till och med lurade(!) samt hur dåligt de har mått över anklagelserna mot dem. Ingen av dem är dömda, men de beskriver ändå handlingar som i mina öron inte låter som annat än just övergrepp.

ANNONS

Dessa fyra män är inte unika. Flera kända män har valt att kliva ut och säga: det handlar om mig! Det är jag som är toppjuristen. Det är jag som är komikern. Det är jag som är politikern, programledaren, mediemannen etc. En kan fråga sig varför dessa män väljer att kliva ut i ljuset. Jag hade skämts ögonen ur mig. Har dessa män ingen skam i kroppen? Förmodligen har de inte det, men framförallt har de enorma egon. Och det har visat sig framgångsrikt. För när männen oemotsagda får berätta sin historia sätter det också bilden av vad som har hänt. Kvinnan och hennes berättelse förblir oftast anonym och därmed har vi ingen eller inget att relatera till. När någon talar öppet så är det lätt att falla in i tanken att det gör honom trovärdig. Han erkänner ju ändå att han var otrogen mot sin fru/sambo/flickvän. Han erkänner också att han varit med kvinnan och att de haft någon form av sexuellt umgänge/kontakt, men att han har blivit missförstådd. Han brukar nämligen bli det. Han har till och med varnat kvinnorna för det. Därmed har han friskrivit sig från ansvar.

Kvinnorna som har anmält männen har inte fått tala ut om hur de har mått sedan förundersökningen lagts ner, om hur de tvingats gå under jord på grund av hot och hat mot dem, om hur detta har påverkat deras liv och deras familjer. De kvinnor som har talat ut har blivit anmälda för förtal och i några fall även dömda.

ANNONS

Den här verkligheten lämnar mig med en fråga. Hur ska jag förklara detta för min son och dotter? Under hela deras uppväxt har jag präntat in vikten av samtycke i alla lägen. Att känna efter vad de själva vill och att försäkra sig om vad den andra vill. Att det gäller såväl vid kladd som tafs.

ANNONS