Nedläggning av skolor löser inte segregationen

Sommaren 1989 slutade jag nian på Kronogårdsskolan. Året därpå stängdes den ned och Kronogårdens elever hänvisades till den ”bättre” skolan Pettersberg. Politikerna sa att det var för att bryta segregationen.

ANNONS
|

Det gick inget vidare då det sammanföll med friskolereformen som genomfördes i början på 1990-talet och välbeställda föräldrar i Lextorp och Skoftebyn flyttade sina barn till andra skolor. Så småningom lades även Pettersberg ned. Kronan skulle bli det nya ”lyftet” för Kronogården.

Nu, tio senare, duger inte en av Trollhättans modernaste skolor för politikerna. Det är obegripligt att trots forskning och rapporter från Skolverket, PISA och nu senast från Skolinspektionen så ser vi fortsatt politiker som jagar en quick fix.

Skolinspektionen

Häromveckan släppte Skolinspektionen en rapport som visar att erfarna, kunniga, behöriga och engagerade lärare är av stor vikt för att säkra alla elevers möjligheter till en god kunskapsutveckling. Samtidigt är detta något de flesta huvudmännen inte satsar på, enligt Skolinspektionen.

ANNONS

Istället ser vi alltså förslag som saknar evidens och endast vilar på en föreställning. Tanken om att bussa barn från så kallade segregerade områden till verkligt segregerade (läs vita) områden är inte ny. Jag vill inbilla mig att det alltid avfärdats på grund av kunskap om att det inte fungerar, men nu verkar alltså dumheten segrat i Trollhättans utbildningsnämnd.

Velanda skola en ursäkt

Att stänga ner skolor i allmänhet är att utarma ett område. Som förälder är närheten till viktig samhällsservice, så som förskola och skola, en viktig faktor när en väljer bostadsområde. Det är också något som barn själva värdesätter. Närhet till sina skolkamrater är viktig för att bygga sociala nätverk efter skoltid, något som inte är lika självklart om skolan inte ligger nära hemmet.

Det är inte svårt att fatta att Velanda skola är en rökridå för nedläggningarna av Frälsegårdsskolan och Kronans mellan- och högstadium. Velanda kommer såklart få ha kvar sin skola. Och att föreslå att lägga ned skolor i någon annan stadsdel skulle inte hända.

För lika mycket som politikerna vet att det skulle väcka högljudda protester så vet de att Kronogårdens röster aldrig blir lika höga och därför är lätta att köra över. Istället kan de nu låtsas lyssna in opinionen och säga att Velanda skola får vara kvar.

ANNONS

Stigmatisering

Jag växte upp med stigmatiseringen som lades på oss kronogårdare. Det fick mig att känna mig mindre värd och det påverkade mitt liv på ett sätt som jag inte blev helt medveten om förrän jag var 44 år gammal.

Det var nämligen då jag insåg att jag hade haft betygen att komma in på juristprogrammet redan 20 år tidigare, men andras bild av mig färgade av sig på min egen självbild. Jag trodde helt enkelt inte att det var möjligt då och därför försökte jag inte ens. Stigmatiseringen slösar bort människors liv och kommer var långt mer kostsamt än vad politikerna tror sig kunna spara genom att stänga ner skolorna.

ANNONS