Selfien med Greta räddar inte världen

I måndags, den 29 juli, inträffade overshoot day. Det vill säga dagen då vi förbrukat de planetära resurserna för i år. Idag och resten av året förbrukar vi över vår gräns för vad planeten tillåter.

ANNONS
|

Greta Thunberg har nu strejkat för klimatet i 50 veckor, nästan ett år alltså. Hon har under tiden blivit en världskändis. Makthavare står i kö för att skina med henne. Vår egen statsminister är naturligtvis inget undantag från kändis-selfien som tas tillsammans med ett par tomma ord.

I verkligheten förolämpar Stefan Löfven och de andra politrukerna Greta genom att inte göra ens i närheten av tillräckligt för att undvika en katastrofal uppvärmning av planeten.

För när Stefan Löfven tar bild med Greta och säger att “det är här och nu vi ska lösa klimatkrisen” så är det tyvärr inget annat än hyckleri och en avancerad form av klimatförnekande. Detsamma gäller naturligtvis den förlamande inaktiviteten på klimatområdet som Miljöpartiet och Socialdemokraterna i regeringen uppvisar.

ANNONS

Slående tystnad

Preem som redan idag är den tredje värsta utsläpparen i Sverige planerar nu att fördubbla sina utsläpp genom att bygga ut sin verksamhet i Lysekil. Regeringen har möjlighet att gå in och stoppa detta vansinne. Men tystnaden är slående.

Förra året ändrade regeringen direktiven för hur våra gemensamma pensionspengar investeras. Dock utan att ta klimatet i tillräckligt beaktande. Tvärtom tillåts fortfarande vinst vara det övergripande målet. Men de planetära gränserna är absoluta och kan aldrig vara underordnade vinsten. 2019 tillåts staten investera och därmed sponsra skurkbolag som Exxon och Lundin petroleum som driver på klimatförändringarna.

Men som att det inte vore nog, så tar regeringen ytterligare ett par steg bakåt i den bedrövliga överenskommelsen mellan S, Mp, C och L. Nu vill man inte ens veta om vi har skyddsvärd skog i Sverige för att göra det enklare att avverka.

Ingen riktig skog kvar

Skog är det effektivaste sättet att binda koldioxid, men i Sverige har vi år 2019 endast skyddat 4 procent skog av de 20 procent vi förbundit oss till genom FN:s konvention om biologisk mångfald och genom våra demokratiskt beslutade miljömål. I reklamen blir vi lurade av skogsbolagen att Sverige består av 70 procent skog, men det är skillnad på trädplantage och skog. Vi har i själva verket ingen riktig skog kvar i Sverige idag.

ANNONS

Samtidigt går 30 miljarder av våra skattepengar varje år till att sponsra klimatskadlig verksamhet. Detta är tre gånger mer än den totala miljöbudgeten. Detta är 2019, när vi har högst tolv år på oss att lösa klimatkrisen och med ett “miljö”parti i regering.

Selfien med Greta kommer blekna i kontrast.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS