Rossana Dinamarca.
Rossana Dinamarca.

Svenska barn är ­Sveriges ansvar

De handlingar som har utförts av terrororganisationen IS är så kolossalt makabra. Hur någon vill ansluta sig till en organisation som utför den typen av dåd är omöjligt att begripa.

ANNONS
|

Att som förälder dessutom dra med sig sina barn in i ett krig och utsätta dem för extrem fara är ytterligare en dimension av obegriplighet. Frågan är dock om barnen, som redan betalar ett högt pris med sådana föräldrar och den situation de ofrivilligt utsatts för, ska straffas ytterligare för illdåd och brott som föräldrarna begått.

Frågan fick stor uppmärksamhet för två år sedan genom Patricio Galvéz vars dotter anslutit sig till IS och lämnat sju barn efter sig efter att hon dött liksom barnens pappa. Hans kamp för att få hem barnbarnen engagerade många och har väckt frågan vilket ansvar Sverige bör ha för sina medborgare, framför allt barnen. Det som har framkommit är att situationen i de läger där tillfångatagna IS-medlemmar och deras barn befinner sig är mycket svår. När Patricio till slut fann sina barnbarn i al-Hol-lägret i norra Syrien var de svårt undernärda, sjuka och traumatiserade.

ANNONS

Barnen togs till Sverige helt utan stöd från svenska staten. Kvar finns dock flera svenska barn som har liknande historia. Exakt hur många är svårt att veta, men enligt Rädda barnen kan det handla om omkring 30 barn. Barn som är oskyldiga och som får lida för sina föräldrars handlingar på ett sätt som inget barn ska behöva göra.

För två år sedan kunde vi följa Patricios kamp för att få hem sina barnbarn genom nyhetsmedierna och det satte press på politikerna, men när nyheten fått sitt lyckliga slut, så glömdes de kvarlämnade barnens öde bort. Inför premiären av dokumentärfilmen Children of the enemy, som handlar om Patricios kamp och resa, har ljuset återigen riktats mot de fruktansvärda förhållandena som Patricios barnbarn räddades ifrån, men som alldeles för många barn lever kvar i.

De svenska barnen är Sveriges ansvar oavsett vilka hemskheter deras föräldrar gjort. De barnen inte bara förtjänar trygghet, de har rätt till det. Att lämna kvar barnen är oetiskt och oansvarigt, det strider dessutom mot de konventioner vi skrivit under och de lagar vi stiftat.

I januari förra året blev Barnkonventionen svensk lag. Det betyder att enligt lag har alla barn rätt till liv, överlevnad och utveckling. Att alla barn har rätt att bli skyddade. Andra länder har tagit hem sina barn. Nu är det dags för Sverige att ta hem sina och ge dem en chans till ett nytt liv med framtidshopp.

ANNONS
ANNONS