Gustaf Svenungsson, gästkrönikör på TTELA
Gustaf Svenungsson, gästkrönikör på TTELA

Svenungsson: Tråkiga val och oro räddar inte klimatet

Alla val vi gör har följdverkningar, positiva och negativa sådana, både på ens eget och andras liv. Ett tydligt exempel kan vara om man byter jobb. Det kan ha en väldigt positiv effekt på ens inkomst men samtidigt ha en negativ påverkan på ens hälsa eller omgivningens uppfattning om en.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

På sistone har våra vals effekter på miljön och klimatet blivit allt mer uppmärksammat, och med det även dömandet av människors val.

Man ska göra si, man ska absolut inte göra så. Inrikesflyg ska förbjudas och den som äter kött i lunchrummet får onda blickar av kollegorna. I Karlavagnen i P4 diskuteras det om det verkligen är rätt att skaffa barn, eller om det enkom är en egocentrisk handling att sätta en klimatpåverkande människa till livet.

Och det är klart, alla val man gör – stora som små – har med stor sannolikhet en följdeffekt på miljön och klimatet. Slutar vi att äta kött, köra bil och skaffa barn skulle växthusgasutsläppen från mänsklig aktivitet bli lägre och det skulle bli lättare att klara våra utsläppsminskningsmål.

ANNONS

Om de domedagsprofeter som argumenterar för dessa, och dylika förslag, blir åhörda skulle dock våra liv bli fruktansvärt mycket mer tråkiga.

Missförstå mig inte. Något av det finaste som finns är när människor utefter sina preferenser gör fria val på fria marknader. Däremot är det så att, förutom att våra liv skulle bli tråkigare om dessa domedagsprofeter bestämde, så har de helt fel. För att klimatförändringarna ska röra sig inom det för mänskligheten hanterbara spannet kan inte samhället stanna av, utan det måste fortsätta utvecklas.

Utbyggd fossilfri energiproduktion, kvotplikt på EU-nivå, en gemensam europeisk energiunion och ett förstärkt europeiskt utsläppshandelssystem. Nya tekniker som binder koldioxid i marken och genediterade växter som leder till ökad livsmedelsproduktion samtidigt som mängden insatsvaror kan minskas.

Medvetna val där vi äter mindre men bättre kött, kör bilar med lägre klimatpåverkan och väljer flygplan som tankats med biobränsle från svensk skog.

Det är på detta sätt vi kan rädda klimatet. Via att göra kloka och genomtänkta val, utveckla nya tekniker och ha en effektiv klimatpolitik i stället för symbolpolitik som elcykelsubvention och flygskatt. Vi hjälper inte jorden det minsta via att leva tråkigare eller genom att ha en ständig klimatångest över vår existens.

LÄS MER:Här är TTELA:s nya ledarkrönikörer

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS