Tillfälliga lagen gör skillnad på människor

Häromdagen hörde jag ett reportage i P1-morgon om en kvinna, Lena, som enligt reportern ”drabbats av de hårdare försörjningskraven” som gäller för utländska anhöriga.

ANNONS
|

Lena bor sedan 25 år i Kanada med sin man. Nu har hennes mamma ­insjuknat i demens och Lena vill därför flytta till­baka till Sverige för att vara närmare mamman. Lena vill naturligtvis att hennes make, som är kanadensisk medborgare, ska kunna flytta med.

Medborgare

Sedan 2016 råder dock en ”tillfällig” lag som innebär att om du har familjemedlemmar som är medborgare i ett land utanför EU så kan de få uppehållstillstånd i Sverige om du är svensk medborgare eller har uppehållstillstånd. Du ska dock kunna försörja dig själv och de som ansöker om uppehållstillstånd. För Lena skulle det innebära att hon måste ha ett jobb som efter skatt och boendekostnad ger henne 8 264 kr om maken ska få komma. Du ska dessutom ha en bostad som är ”av tillräcklig storlek och standard” för er att bo i. Syftet med den här lagen har varit att begränsa invandringen och har splittrat många föräldrar från sina barn.

ANNONS

På grund av den familje­splittrande lagen, som S och MP med stöd av de borgerliga partierna har infört, måste således Lena ha ett jobb som täcker försörjningen för henne och hennes man samt ha en ordentlig ­lägenhet för de båda – om maken ska kunna följa med och få stanna i Sverige. Detta är orättvist, eftersom andra länder i Europa har mer humana regler, säger Lena i reportaget.

Omänskligt

Senare samma dag fick jag en notis om att Social­demokraterna och Moderaterna var eniga om att göra undantag för utlandssvenskar som Lena, som sammanbott med en utländsk medborgare utomlands en längre tid. Lena ska alltså inte behöva kunna försörja sig själv och sin man eller se till att de har tak över huvudet när de flyttar till Sverige. Fullt rimligt. Den tillfälliga utlänningslagen är horribelt omänsklig generellt sett. Jag kan inte ens föreställa mig hur jag skulle fungera som människa om jag skulle tvingas leva utan mina barn, utan att veta när vi skulle få återförenas.

Splittrade familjer

Unikt nog, tycker nu S och M att reglerna måste ändras, så att fler migranter ska kunna återförenas med sin familj. Reglerna ska bara gälla för personer som Lena, det vill säga svenska medborgare med partner som är utländsk medborgare. Barn som splittrats från sina föräldrar av krig och flykt ska dock fortsatt hållas splittrade om de inte kan försörja sig och de sina. Lena behöver inte längre oroa sig. Hon får nu vara nära sin mamma utan att behöva lämna sin man i Kanada.

ANNONS
ANNONS