TV4 borde tagit avstånd från Bard för längesen

TV4 lanserade 1998 kampanjen Nollrasism. För 5 år sedan ifrågasattes detta av artisten Adam Tensta när han gjorde ett statement då han lämnade morgonsoffan i direktsändning i protest mot att kanalen gästats av en youtuber som uttalat sig rasistiskt.

ANNONS
|

Då, liksom varje annan gång liknande uppmärksammats, har TV4 ursäktat sig med att de inte står bakom personens uttalanden. Det är att göra det för enkelt för sig. Det är ingen mänsklig rättighet att få vara programledare eller gäst i TV, utan ett val som en redaktion gör.

En antirasistisk kanal skulle aldrig tagit in en person som Alexander Bard från första början. Samma år (2011) som han blev jurymedlem i TV4-programmet Idol satt han i SVT och upprepade N-ordet och om sin rättighet att få använda det. Därefter har Bard gjort sig känd för sina islamofoba, rasistiska och sexistiska uttalanden samt rört sig med och i högerextrema personer och kretsar, men suttit säkert i både Idol och Talang.

ANNONS

Kändissubba

Inte ens när han fällde sexistiska uttalanden till de 30 år yngre deltagarna i Idol var det skäl nog för TV4 att stoppa honom. I samband med MeToo-uppropen 2017 kallade han bl.a. artisten Zara Larsson för kändissubba som hatar män. När Bard konfronterats har han förklarat att allt varit skämt. Ett bekvämt sätt att slippa ta ansvar, som kanske mina barn skulle kunna komma undan med, men som inte borde vara möjligt för en snart 60-årig medievan gubbe.

Efter Bards uttalanden mot Zara Larsson och MeToo skapades en namninsamling med 15 000 underskrifter som krävde att Bard skulle lämna Talang. TV4 svarade i vanlig ordning att de inte kunde ta ansvar för hans privata åsikter. Ett sånt agerande är det som normaliserar hatet och våldet mot kvinnor och icke-vita. Att inte säga ifrån och sätta ner foten är att acceptera.

Namnunderskrifter

Alexander Bards senaste uttalanden om Black lives matter renderade också stor kritik gentemot kanalen, som försökte rida ut stormen mot på samma sätt som tidigare, nämligen att de inte kunde ta ansvar för hans personliga åsikter. Stormen blev dock större än tidigare. på ett dygn samlades 30 000 namnunderskrifter och Bianca Ingrosso hotade med att hoppa av Talang om Bard fick vara kvar varpå han gick ut och, i sedvanlig rasistisk och sexistisk anda, kallade Ingrosso för en hora. Det som skakade TV4 var aldrig uttalandena utan stormen och den badwill det innebar för dem. För en kanal som gör anspråk på att vara antirasistisk hade det inte varit möjligt att låta Bard bli en TV4-profil från första början.

ANNONS
ANNONS