Blodsbär. Att swisha för "svenska" jordgubbar till midsommarhelgen kan innebära att stötta gängkriminellas penningtvätt.
Blodsbär. Att swisha för "svenska" jordgubbar till midsommarhelgen kan innebära att stötta gängkriminellas penningtvätt. Bild: Johan Nilsson/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Köp inte jordgubbar av kriminella gäng

Ett polistillslag mot gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo visar hur gängkriminaliteten kastar skuggor även över det svenska midsommarfirandet.

ANNONS

Det är inte bara partyknarkarna, som vissa politiker gärna bryskt markerar mot, som riskerar att göda gängkriminalitet. Lagom till midsommar rapporteras att jordgubbsförsäljning också kan gynna den kriminella ekonomin.

Sexton myndigheter har gemensamt gjort ett tillslag mot ett antal företag som har koppling till gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo, så kallad eftersom han och stora delar av hans släkt driver företag i frukt- och grönsaksbranschen. Företag som misstänks användas för penningtvätt. Han har tidigare samarbetat med Rawa Majids kriminella nätverk Foxtrot, har stort våldskapital, och misstänks ligga bakom många mord som skett i svensk gängmiljö de senaste åren. I fjol sköts hans mamma ihjäl i sitt hem, som en del av gängkriget.

ANNONS

Tillslaget riktades inte mot "Jordgubben" själv, men mot olika lager, kontor, bostäder och torghandlare kopplade till honom. Många av dem saknar tillstånd att bedriva verksamhet, som sköts i lokaler som inte är godkända för ändamålet. Lagerhållning skedde på altaner.

Livsmedelshållningen blir därefter. "På vissa platser var det rentav äckligt. Man blev inte särskilt sugen på jordgubbar" sa Per Lundbäck som deltog i tillslagen till DN (15/6).

Även något så oskyldigt som vanlig svensk midsommar är nu nedsolkat av gängen. Ismail ”Jordgubben” Abdo brer ut sig på smörgåsbordet, Kurdiska Räven raskar över isen – små kranarna, små kranarna är lustiga att se. Dödsdansen med unga sicarios pågår även runt midsommarstången.

Den som köper jordgubbar i god tro att de är svenska, för att äta med en skvätt svensk mjölk, riskerar således att skicka sina pengar rakt in i strukturerna som leder till ultravåld på våra gator. Ingen nubbe är stark nog att skölja bort den vetskapen.

Tillslaget som skett innebär inget slutgiltigt stopp för Ismail ”Jordgubben” Abdos verksamhet, men Johan Sörbom, polisens nationella insatsledare slår fast att tillslag mot den kriminella ekonomin på sikt kan få påverkan på kriminaliteten. Han säger att den stora behållningen med insatsen är att man fått ökad kunskap om företagsstrukturerna och pengaflödena. Det underlättar fortsatt arbete. Att slå till mot näringsidkare som samarbetar med gängkriminella, har förstås även den positiva effekten att sådant beteende inte belönas.

ANNONS

För den som inte vill bidra till den kriminella ekonomin – vilket torde vara de flesta glada midsommarfirare – finns handfasta råd. Många av jordgubbsförsäljarna hade inga registrerade bolag, att undvika att uppmuntra svarthandel är ett bra första steg. Swisha inte till någon som saknar 123-nummer, som man som företagare får genom att använda tjänsten som företag.

Känns det surt att gå miste om svenska jordgubbar till kanonpris, trösta dig med att flaggan på kartongerna ofta ljuger – sällan är det fråga om bär som faktiskt kommer från Sverige. Sannolikt rör det sig om belgiska jordgubbar i lögnaktig blågul utklädnad. Undvik dem, och betala lite extra för att det går rätt till i stället. Bjud inte på blodsbär på midsommarfirandet.

LÄS MER:Kristersson om släppt gängledare: Provocerande

LÄS MER:30 000 kriminella – så blev Sverige gängens krigszon

ANNONS