Förstörda ryska stridsvagnar i Butja under söndagen.
Förstörda ryska stridsvagnar i Butja under söndagen. Bild: Rodrigo Abd

Karl af Geijerstam: Krigets brottslingar måste ställas till svars för morden i Butja

Ryska styrkor har bedrivit ett terrorvälde i Ukraina. Detta är ett resultat av Putins avhumaniserande propaganda mot landet.

ANNONS
|

Bilderna som har kommit från den ukrainska staden Butja under helgen är fruktansvärda och flera av dem är så hemska att de inte går att publicera. Ryska styrkor har mördat civila och lämnat kvar kroppar på gatorna eller dumpat dem i massgravar. När de ukrainska styrkorna har återerövrat staden strax norr om Kiev visar det sig att de ryska styrkorna har utövat ett terrorvälde.

De ryska soldaterna har inte visat någon respekt för krigets lagar. De har betett sig som planlösa, kriminella mördare. Civila har bundits till händer och fötter och blivit skjutna i huvudet. Det finns inga militära mål som har uppnåtts med mördandet, detta är ren terror. Ryssland upprepar samma mönster som i Tjetjenien och Syrien. Mord på civila och bombningar av städer till ruinhögar tills fienden ger upp, är den strategi som tillämpas.

ANNONS

Folkrättsexperten Mark Klamberg drar paralleller till massakern i Srebrenica under kriget i Jugoslavien. Att det är krigsbrott är ställt utom allt rimligt tvivel. Enligt uppgifter har alla män i vuxen ålder avrättats, på samma sätt som i Srebrenica. En klen tröst är att kriget är så väldokumenterat att det finns goda chanser att knyta befälhavare och förband till dessa brott. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har dokumenterat möjliga krigsbrott i flera städer, bland annat våldtäkter och summariska avrättningar. I Butja misstänker Ukrainas chefsåklagare brott mot mänskligheten. Hittills har över 400 kroppar omhändertagits i befriade områden runt Kiev.

Förövarna för dessa brott måste ställas inför Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag. I en rättvis värld borde president Vladimir Putin också ställas inför domstolen. Detta kanske aldrig sker, men han borde räkna med att aldrig mer kunna sätta sin fot i Europa och definitivt inte använda den lyxjakt som finns i en italiensk hamn.

Frankrikes president Emmanuel Macron har krävt utökade subventioner som slår mot Rysslands kol- och oljeindustri. Macron nämner inte naturgasen, som just nu finansierar Putins krig med svindlande belopp, i flera bemärkelser. Inkomsterna från råvaruexporten används för att betala den politiska och ekonomiska elitens lyxvillor vid Medelhavet och lägenheter i London. Ju mer sanktionerna kan slå mot dessa, desto bättre är det.

ANNONS

De ryska soldaternas barbariska uppträdanden visar vilken effekt Putins propaganda får hos de i många fall unga och outbildade soldaterna. Ukraina är i ”nazisternas” våld, menar Putin. Alla ukrainare som gör motstånd mot de ryska trupperna borde ju då vara ”nazister” – som ska utrotas. Så kan urskillningslöst våld mot civila motiveras tack vare Putins imperialistiska föreställningsvärld som han gett uttryck för i både tal och skrift. Ukraina saknar existensberättigande som självständigt land, utan inflytande från Ryssland.

(Ett skrämmande exempel på retoriken är denna artikel från ryska nyhetsbyrån RIA. ”Bandera-eliten måste likvideras, dess omskolning är omöjlig” (Google Translate) betyder i klartext att den legitima ukrainska regeringen ska avrättas.)

Rysslands reträtt från norra Ukraina innebär att man nu koncentrerar sig på kriget i de östra och södra delarna av landet. Den humanitära katastrofen i det belägrade Mariupol fortsätter. Av allt att döma kommer Putin att ange kontroll över Donbass-regionen som det egentliga målet med det som i Ryssland inte får kallas kriget mot Ukraina. En reträtt måste på något sätt i propagandan utmålas som en seger.

Ryssland har drabbats av ett stort nederlag i de norra delarna av landet. Armén har bokstavligt talat kört fast i leran, tusentals ryska soldater har dött, stridsvagnar har förstörts och övergetts. Många bedömare menar att den ryska förmågan till fortsatt krig har minskat drastiskt. Problemet är att Ryssland från början hade ett så stort övertag. För Putin kan vinna kriget genom att fler unga soldater offras som kanonmat. De som drabbas är icke-etniska ryssar från landsbygden, för det är nämligen där som det finns unga män i värnpliktsålder.

ANNONS

Något som ens kan likna en seger för Ukraina finns inte i sikte. Förmodligen blir det fortsatt krig vid de nya frontlinjerna. Därför behöver Ukraina fortfarande stöd i form av material och resurser. Ukraina för ett försvarskrig mot Ryssland, men också ett krig för Europa. Detta får vi inte glömma och vi får heller inte glömma krigets offer.

ANNONS