Låt inte myndighetsaktivism sabba jakten

Sveriges skjutbanor ska bli säkrare. Det är målet när polisen tar fram nya föreskrifter.

ANNONS

På ett möte med skytteförbunden häromveckan (9/4) presenterades förslag till nya regler. Bland annat ska bankontrollanter genomgå en veckolång utbildning. Inför tävlingar ska dessa kontrollanter inspektera banan, och skicka in dokumentationen till polisen som sedan ger klartecken.

Redan på förhand kan man ana att denna byråkrati kommer att ställa till stora problem. Polisens handläggningstider för vapenlicenser har under åratal och trots upprepade klagomål från Justitieombudsmannen varit olagligt långa – i många fall flera månader längre än tillåtet. Att handläggare skulle finnas tillgängliga för att inom rimlig tid godkänna en bana är inte troligt.

Till råga på allt ska detta inte bara gälla vanliga skjutbanor. Enligt förslaget ska även så kallade jaktstigar, där olika stationer med måltavlor ställs upp i skogsmiljö för att bättre simulera jakt, räknas som “tillfälliga skjutbanor”. Men sådana banor byggs ofta samma dag. Att få den godkänd med några timmars varsel kommer i praktiken att vara omöjligt. Därmed blir föreskrifterna ett de facto-förbud mot det vanligaste sättet att öva inför jakten. Företrädare för sportskyttet varnar för att samma sak gäller andra skyttegrenar, som fältskytte och dynamiskt sportskytte.

ANNONS

Fast säkerheten måste väl sättas i första rummet? Polisen har tidigare menat att det förekommer mycket riskfyllt skytte på civila skjutbanor (Polistidningen 31/1), men har trots detta inte kunnat peka på några tillbud. Varken företrädare för skytteförbunden eller polisens egna skytteexperter vet vad som åsyftas (Polistidningen 5/2). Den som söker på “olycka vid jaktstig” hittar bara bilolyckor och ett fall av skadad ammunition. Man kan också invända att sämre möjligheter för jägare att öva i sig ökar riskerna.

Då ligger det närmare till hands att tro att de nya föreskrifterna är en del av den myndighetsaktivism inom vapenfrågor som polismyndigheten fått mycket kritik för de senaste åren. Men jägares möjligheter att öva, och sportskyttars möjlighet att utöva sina grenar, får inte hotas av att enskilda tjänstemäns godtycke. Mer byråkrati kring redan säkert skytte är dessutom ett slöseri med polisens resurser. Släng de nya föreskrifterna i papperskorgen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS