Torgkioskerna har bommat igen.
Torgkioskerna har bommat igen. Bild: Karin Engqvist

Karl af Geijerstam: Låt inte nostalgin bestämma framtiden för kioskerna

Kioskerna på torget i Vänersborg har inget estetiskt värde. Kommunen borde pröva att bygga om dem för att öka attraktiviteten. Det vore synd om det inte går att köpa korv och glass på torget i sommar.

ANNONS
|

”Nu återstår bara att riva kioskerna”, skrev signaturen Nöjd Vänersborgare för en tid sedan på insändarplats i TTELA. Anledningen var att en ny korvkiosk etablerat sig i staden. Varför behövs då de två tomma kioskerna på torget?

Det är en bra fråga. I flera artiklar har TTELA under hösten och vintern berättat om kioskernas historia och osäkra framtid. Kioskerna byggdes år 1965 efter att nya lagar ställde högre krav på livsmedelshygien när man sålde bland annat korv. Det var därför som korvförsäljaren hade sorg i sången ”Varm korv boogie” av Owe Thörnqvist. Man fick inte gå omkring med låda på magen längre.

ANNONS

I över 50 år bedrevs försäljning i kioskerna Grill-Ivar och Göstas, men förra året hävde kommunen kontraktet med den senaste hyresgästen som sålde mat från båda kioskerna. Sedan dess har kioskerna stått tomma. I höstas meddelade kommunen att man gärna ser nya hyresgäster som vill driva snabbmatsförsäljning i kioskerna. Men nu är snart sommaren här och inget har hänt.

Kioskernas öde engagerar Vänersborgarna. En insändarskribent skrev att ”ett torg utan en kiosk som har vare sig korv och glass med mera är en skandal”. När TTELA ställde frågan på Facebook vad man vill se på torget kom det en massa förslag, bland annat om uteserveringar och eventyta för foodtrucks.

Byggnaderna är tidstypiska och ser i princip likadana ut som när de byggdes. Men har de ett stort arkitektoniskt värde som behöver bevaras? Svaret från Göteborgs-Postens arkitekturskribent Mark Isitt är glasklart: ”Nej, fan, riv dem. De gör ju ingenting annat än att förfula.” Även stadsarkitekten Martin Staude tycker att kioskerna ”ser fördjävliga ut”. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ann-Marie Jonasson (S) anser däremot att de pryder sin plats.

Det är dock fel att låta nostalgin bestämma framtiden för kioskerna. Är intresset obefintligt bland företagare för att sälja mat i kioskerna kan man mycket väl tänka sig att riva dem. Men det vore betydligt intressantare att testa att bygga om dem som Martin Staude tänker sig. Man kan bygga en paviljong och glasa in kioskerna, vilket gör korvätandet betydligt mer attraktivt under de månader då torget är både blåsigt och kallt.

ANNONS

Eftersom kioskerna inte har något större värde utseendemässigt kan man tänka nytt både vad gäller färg och form, så länge man håller sig inom detaljplanen. Hur stort projektet kan bli kan man diskutera. Men det är ju klart att om kioskerna blir mer attraktiva finns det också potential för en större verksamhet som kan bära högre arrendekostnader.

Även om kioskerna inte är vackra, har de fyllt en uppskattad funktion. Det vore synd om de står tomma och övergivna under sommaren. På lång sikt behöver kommunen bestämma sig om kioskerna kan utvecklas – eller avvecklas. För just nu ser det faktiskt fördjävligt ut.

LÄS MER:Kioskerna på Torget i Vänersborg kan stå tomma hela sommaren

LÄS MER:Nu återstår bara att riva kioskerna på Torget

LÄS MER:Ett torg utan glasskiosk är en skandal

LÄS MER:Kioskerna – en del av vänersborgarnas liv i årtionden

LÄS MER:Vänersborgs stadsarkitekt om kioskerna: ”De ser förjävliga ut”

LÄS MER:Torgets gatukök stängda – så ser planerna ut för kioskerna

LÄS MER:Vänersborgarnas röster: ”Det vill vi se på Torget”

ANNONS