Utsatt för desinformation. Vissa försök att diskreditera Liberalerna och deras politik går långt över gränsen och är rena lögner.
Utsatt för desinformation. Vissa försök att diskreditera Liberalerna och deras politik går långt över gränsen och är rena lögner. Bild: Christine Olsson/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Liberalerna förtjänar integrationsministerposten

Att påstå att Liberalerna vill tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska är att spä på misstro mot majoritetssamhället i utsatta grupper.

ANNONS

Liberalerna ser ut att klara riksdagsspärren, sett till opinionsmätningarna så här de sista dagarna före valet. En stor framgång för ett parti som så sent som i våras var nästan helt uträknade.

Samtidigt jobbar många hårt för att diskreditera L, och framställa partiet som moraliskt suspekt. När Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker i dagarna besökte det utsatta området Skäggetorp i Linköping hävdade hon att L vill tvångsomhänderta barn som inte talar perfekt svenska. En förvanskning som hette duga, och som ledde till att hon på Twitter fick beröm av partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel, som bidragit till att spä på den skadliga misstron mot socialtjänsten som finns i vissa utsatta grupper.

ANNONS

Att även ett riksdagsparti väljer att sprida fruktan och spä på splittring för sin egen vinning är anmärkningsvärt – och cyniskt. Främst eftersom det Snecker påstår inte stämmer. Inget barn ska omhändertas enbart för att det inte kan språket, enligt förslaget. Barn som inte klarar det språktest på BVC som L vill göra obligatoriskt för de som inte går på förskola, ska erbjudas en avgiftsfri plats. Väljer föräldrarna ändå bort förskola kan det, i kombination med allvarliga brister i föräldraskapet i stort, vara grund för tvångsomhändertagande. Att påstå något annat är ren desinformation.

Att förvanska motståndarens förslag är illa redan det. Värre blir det för att det sår än mer misstro i grupper där tillit till samhället är en bristvara.

Liberalernas nyktra syn i integrationsfrågor är dessutom ett av de största skälen att rösta på L. Att partiet varit före sin tid och stått på rätt sida av historien i många frågor lyfts ofta, och integrationspolitiken är kanske ett av de tydligaste exemplen i modern tid. Trots att det inte varit populärt – tvärtom – har man stått på sig, mot parallellsamhällen och hedersförtryck.

Det som egentligen var mest anmärkningsvärt när Ulf Kristersson i sitt Almedalstal berömde SD, för "hur de stått upp för att invandringen inte kan öka om vi ska mäkta med integrationen", är att SD alltid velat se assimilation eller återvandring. Det parti som förtjänar beröm för hur de tagit integrationsproblemen på allvar är istället L.

ANNONS

Opinionsmätningar är inget valresultat, L behöver fortfarande att folk går och röstar för att klara spärren. Ett av de största skälen att Liberalerna måste räddas kvar är hur partiet stått pall i integrationsfrågan, och partiets gedigna reformprogram Förortslyftet. Det är också ett av de tydligaste skälen till att L förtjänar ministerposter i en borgerlig regering – mest självklart integrationsministerposten.

ANNONS