Johan Pehrson, Liberalerna, talar i en megafon.
Det här är Johan. Liberalernas nya partiledare fick ett positivt besked under torsdagen när SCB:s partisympatimätning presenterades. Bild: Adam Ihse/TT

Karl af Geijerstam: Liberalerna reser sig från botten

Det blev en Johan Pehrson-effekt i SCB:s senaste mätning. Men räcker det för att hålla kvar Liberalerna i riksdagen?

ANNONS

Socialdemokraterna blev vinnare i SCB:s stora partisympatiundersökningen som presenterades under torsdagen. Med en ökning på hela 4,2 procent till 33,3 procent av väljarna har Magdalena Andersson stärkt sin ställning inför nästa mandatperiod. Alla andra partier, utom Liberalerna och Kristdemokraterna, får sänkt stöd. Detta indikerar att Socialdemokraterna tar väljare brett, från både höger och vänster.

Mätningen visar att S, V, MP och C tillsammans har en majoritet av väljarna. Men eftersom MP hamnar under spärren innebär detta inte en riksdagsmajoritet. För Moderaternas partiledare Ulf Kristersson innebär detta att även om L kommer in i riksdagen med minsta möjliga marginal och MP hamnar utanför, kommer Kristersson inte att få majoritet i riksdagen.

ANNONS

L ökar från sin bottennotering upp till 3,4 procent. Partiet ligger alltså jämsides med MP som har 3,3 procent. Bytet av partiledare från Nyamko Sabuni till Johan Pehrson har alltså visat sig vara positivt för L.

LÄS MER:Krispartier kan avgöra regeringsstrid

Troligen är det så att det blir stödröstarna som avgör årets val. Vänsterväljare och högerväljare har mycket att vinna på att hjälpa MP respektive L över spärrgränsen. Å andra sidan förefaller många Socialdemokrater nöjda med en regering utan MP-inflytande. Och antalet SD-väljare som stödröstar på L för att byta regering är nog lätt räknade. Oavsett regeringsfrågan är värderingsskillnaderna mellan SD och L djupa.

I valet mellan höger och vänster kommer Centerpartiet att ha ett avgörande inflytande. Fortsätter stödet för en S-regering, men utan en uppgörelse om budgetsamarbete? Eller vill C ingå i en regering? Det gör ju systerpartiet i Finland.

Torsdagens mätning visar att det kommer att bli en strid med små marginaler runt spärren, vilket bäddar för en intensiv valrörelse. Man brukar säga att varje röst räknas, men i höst är detta ovanligt sant.

ANNONS