Vad kul det här ska bli. Miljöpartiets riksvalberednings ordförande, Louise Arndt, presenterar valberedningens förslag till språkrör. Till vänster språkröret Märta Stenevi och till höger Daniel Helldén.
Vad kul det här ska bli. Miljöpartiets riksvalberednings ordförande, Louise Arndt, presenterar valberedningens förslag till språkrör. Till vänster språkröret Märta Stenevi och till höger Daniel Helldén. Bild: Christine Olsson/TT

Hugo Burén: Miljöpartiet har målat in sig i ett hörn

När Miljöpartiet blivit ett tydligt vänsterparti har utrymmet för att driva miljö- och klimatfrågor för partiet minskat.

ANNONS

I början av oktober cirkulerade uppgifter i media om arbetsmiljön kring Märta Stenevi (MP). Hon anklagades för att ha en hård ledarstil med toxisk toppstyrning. I ett mejl till partiets valberedning, som fackförbunden Unionen och Saco stod bakom, beskrevs arbetssituationen på partiets kansli som “ohållbar”.

Inför Miljöpartiets kongress i november nominerade valberedningen Daniel Helldén till nytt manligt språkrör. Då tillsammans med Märta Stenevi som får fortsatt förtroende.

När de två tilltänkta språkrören skulle hålla gemensam pressträff ställde Märta Stenevi in. Enligt uppgifter till Ekot och SvD ville Märta Stenevi inte medverka tillsammans med Helldén, uppgifterna dementerades senare av Stenevi själv.

ANNONS

Märta Stenevi har å sin sida velat se ett engagemang i fler frågor

Sprickan mellan Helldén och Stenevi skulle kunna förklaras i deras olika syn på Miljöpartiets roll. Under föregående mandatperiod styrde allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet i Stockholm stad, Daniel Helldén var då trafikborgarråd. Han har därutöver varit öppen med att Miljöpartiet ska vara ett parti vars spetsfråga alltid måste vara miljö- och klimatfrågorna. Märta Stenevi har å sin sida velat se ett engagemang i fler frågor, såsom kultur- och värderingsfrågor. De olika synsätten på vad partiet ska vara för något har gått att tolka som partiets två falanger.

Frågan om partiets roll i svensk politik är högintressant.

Regeringen sätter tilltro till elektrifiering och näringslivet när det kommer till att sänka utsläppen, men deras klimat- och miljöpolitik har kritiserats av oppositionen. Miljöpartiet har beskrivit den förda politiken som en “klimatkatastrof”. Men när deras eget samarbetsparti, Socialdemokraterna, presenterade sin skuggbudget, hade klimat- och miljöpolitiken stora likheter med regeringens.

På de flesta utgiftsområden i klimat- och miljöpolitiken är regeringens och Socialdemokraternas satsningar närmast identiska. Socialdemokraterna vill också rikta in sig på reduktionsplikten för diesel, då för att sänka priset vid pump med fyra kronor.

Miljöpartiets tydliga vänsterposition gör samtidigt att partiets handlingsutrymme inte blir så stort. De har idag svårt att med trovärdighet sätta sig emot Socialdemokraternas miljöpolitik när de inte har någon annanstans att ta vägen.

ANNONS

Kanske skulle ett liberalare, mer mittenorienterat miljöparti, som med folklig förankring och teknikoptimism vill ta sig an miljö- klimatfrågorna kunna bli mer än ett stödhjul till socialdemokratin?

Hugo Burén
Liberala Nyhetsbyrån
Hugo Burén
ANNONS