Nyvald. Johan Lindholm, tidigare ordförande för Byggnads, valdes till ny LO-ordförande i helgen.
Nyvald. Johan Lindholm, tidigare ordförande för Byggnads, valdes till ny LO-ordförande i helgen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Johanna Högström Schreiber: Ny LO-ordförande i rätt tid

Under LO-kongressen valdes Johan Lindholm från Byggnads till ny ordförande. Att han föredrar den svenska modellen framför lagstiftning bådar gott.

ANNONS

Efter stor turbulens bestämde LO-kongressen den 18 maj att Byggnads-basen Johan Lindholm tar över ordförandeklubban efter Susanna Gideonsson.

Lindholm började sin fackpampsresa för snart 20 år sedan när han tillträdde som ordförande för “Byggettan”, som är Byggnads lokalavdelning för Stockholm och Gotland kallas. Ett par år senare blev han vice ordförande, och senare ordförande för hela förbundet.

Lindholm beskriver sig själv som “kollektivavtalsvurmare”. I en intervju med Dagens Arena (18/5) är han tydlig med att LO-förbunden måste äga frågorna, inte bara förlita sig på politiker och lagstiftningar.

I Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott kommer den före detta snickaren, precis som sin företrädare, få sällskap av idel akademiker: handelshögskolealumnen Magdalena Andersson, juristen Ardalan Shekarabi, diplomatsonen Mikael Damberg och de politiska broilersen Lena Micko och Morgan Johansson.

ANNONS

Lindholm är känd för att vara en skicklig, och stenhård, förhandlare. En gamla skolans arbetare som vill förlita sig på kraften i rörelsen snarare än att bli buren under armarna av en elit som aldrig fått skit under naglarna eller ont i ryggen av tunga lyft. Precis som alla andra lär han också förstå att Socialdemokraterna använder frågan om arbetstidsförkortning som lockbete för att vinna kvinnornas röster.

Utfallet av LO-kongressen är att förbundet inte ska driva på frågan för en lagstiftning i frågan. Det är ett klokt beslut. För det första för att politiker inte ska lägga sig i villkoren i arbetslivet. För det andra för att om man vill förbättra situationen för kvinnor inom omsorgsyrken finns det bättre sätt än att skapa ytterligare personalbrist.

Arbetsgivarorganisationerna kommer dessutom att göra allt de kan för att en lagstiftning inte ska gå igenom. Just därför gör Socialdemokraterna sina egna, potentiella, väljare en otjänst när de tvingar Svenskt Näringsliv och andra arbetsgivarorganisationer att utkämpa ett tvåfrontskrig istället för att fackförbund och arbetsgivare ska kunna förhandla utan inblandning från politiken.

När Johan Lindholm lämnade Byggettan för Byggnads styrelse skrev han en krönika i lokalföreningens tidning som avslutades med “Tack för mig, vi syns på barrikaderna”. Förhoppningsvis kommer han stå kvar där nu när Socialdemokraterna vill springa förbi LO-medlemmarna – och till skillnad från tidigare ordföranden verkligen ta strid för bättre villkor till den grupp som behöver dem mest: Kvinnorna som tar hand om våra barn, föräldrar och sjuka.

ANNONS

ANNONS