Nykomlingar. Partiet Nyans ser ut att ha skördat stora framgångar i vissa förortsområden.
Nykomlingar. Partiet Nyans ser ut att ha skördat stora framgångar i vissa förortsområden. Bild: Johan Nilsson/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Nyans framgångar är ett tecken på övriga partiers misslyckande

De etablerade partierna behöver stärka både integrationspolitiken och sin egna närvaro i förorten för att rå på partiet Nyans.

ANNONS

Det nystartade partiet Nyans ser inte ut att komma in någonstans, varken i riksdag, region eller kommun. Närmast är man i Malmö, där partiet fått omkring 2,8 procent av rösterna.

Det är svårt att veta precis hur stora de blivit på riksnivå – ännu har de utomparlamentariska partierna inte räknats var för sig utan redovisas i klump – men det är rimligt att anta att Nyans står för en stor del av de rösterna som totalt utgör 1,5 procent i hela landet. I Sydsvenskan (12/9) säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap, att om partiet lyckats få omkring en procent av rösterna kan det ha kostat Magdalena Andersson (S) statsministerposten. Nyans är främst stora i vissa förortsområden där S länge dominerat. Samtidigt är det mycket möjligt att många av partiets väljare tidigare varit soffliggare. I utsatta området är valdeltagandet i regel lågt.

ANNONS

Störst är Nyans troligen i Rosengårds centrum, där övriga partier fått 28,2 procent av rösterna, men även i Rinkeby i Stockholm, och Svarte Mosse i Göteborg har övriga skrapat ihop över 20 procent i riksdagsvalet. Det är rimligt att anta att det rör sig om partiet Nyans, och det är ett tydligt tecken på utanförskapet som finns i de här områdena.

Partiet vänder sig särskilt till muslimer, och vill enligt egen utsago vara "en röst för förorten" (SVT 14/2). Frågor som partiet driver är att förbjuda teckningar av profeten Mohammed, separata badtider för kvinnor på badhus, och att muslimer ska betraktas som en särskild minoritet, likt judar och samer, i Sverige.

Nyans har också varit drivande i de negativa kampanjer som spridit misstro mot svensk socialtjänst, och vill se en översyn av LVU. Det är partiets allra mest destruktiva sida, varför det är oroväckande att etablerade partier lagt sig till med liknande retorik mot Liberalernas förslag om språktest för barn under valrörelsen.

I övrigt är Nyans mest ett symtom på det utanförskap och den segregation som finns, och på hur svensk integrationspolitik misslyckats. För det bär de etablerade partierna ett stort ansvar; under lång tid har åtgärderna varit otillräckliga och problemen sopats under mattan. Även om de flesta partier nu vaknat inför problemet, finns en stor integrationsskuld kvar att ta itu med.

ANNONS

LÄS MER:Partiet Nyans lokala företrädare får inte möta media

De etablerade partierna har faktiskt ansvar för Nyans framfart i dubbel bemärkelse. Att ett parti kunnat svepa in och vinna så stort stöd på kort tid tyder på att de andra partierna inte når ut till dessa väljare. De flesta partier hade sannolikt kunnat stärka sin närvaro i utsatta områden. Invånarna i Rosengård och Rinkeby är en del av svensk demokrati, men det är grupper som det oftare pratas om än med. Att i högre utsträckning försöka nå dem och involvera dem i demokratin är även det viktigt för integrationen.

Nyans framgångar beror inte så mycket på partiets egna förmåga, som på de övriga partiernas misslyckande. Än är det slutliga resultatet oklart, men om de fått över en procent kommer de i nästa val få partivalsedlar utlagda i röstlokalerna. Blir det så är det en påminnelse för övriga partier om att man både behöver förbättra integrationspolitiken och stärka sin närvaro i utsatta områden.

ANNONS