Avgå! Oppositionen har riktat misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).
Avgå! Oppositionen har riktat misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Joakim Broman: Om Andersson vill ta ansvar borde Morgan Johansson gå

Till sist är det statsministern, inte oppositionen, som förvandlar misstroendet mot justitieministern till en regeringskris.

ANNONS
|

En sista regeringskris hinner vi med, efter mandatperiodens otaliga andra. (2/6). Efter att riksdagens konstitutionsutskott presenterat sin årliga granskning och ett enigt utskott riktat kritik mot justitieminister Morgan Johansson (S) – som bland annat talat osanning om de afghanska tolkarna – meddelade Sverigedemokraterna att man riktar ett misstroendevotum mot ministern. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna meddelade snabbt att man stödjer initiativet.

Det hade inte i sig utlöst en kris, om inte statsminister Magdalena Andersson (S) i sin tur rasat på en pressträff och uttryckt att regeringen avgår om misstroendet röstas igenom: "Vi befinner oss nu tre månader före ett ordinarie val, och det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Vi befinner oss i ett känsligt läge för vår Natoansökan, tillsammans med Finland. Att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet, det är fullständigt oansvarigt."

ANNONS

Det resonemanget håller dock inte. Visst kan man, som Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron påpekar (2/6), kritisera att misstroendeomröstningar blivit ett politiskt verktyg för oppositionen, när mekanismen borde handla om personlig lämplighet.

Men dels finns det faktiskt en stark kritik mot Morgan Johansson som handlar om hans lämplighet. Ministern har slirat på sanningen inte bara när det gäller de afghanska tolkarna utan vid många andra tillfällen. Han har kallat kommuner bortskämda för att de ifrågasatt varför det avhopparprogram Johansson utlovat inte blivit av. Hans twittrande matchar i perioder de mest skamlösa populisternas.

Att statsministern vill bortse från allt detta är hennes val, men det finns inget som säger att regeringen måste avgå för att ett statsråd entledigas. Om Magdalena Andersson anser att omvärldsläget är för osäkert för en regeringskris borde hon istället ta sitt ansvar och sitta kvar, istället för att försöka maktspela.

Det är dock oklart om det finns en majoritet för att avsätta Johansson. På fredagsmorgonen meddelade C-ledaren Annie Lööf att partiet inte ställer sig bakom misstroendeomröstningen, trots att de delar kritiken mot ministern.

Kvar finns då Amineh Kakabaveh, den politiska vilden som Johansson själv förhandlade med för att få till ett särskilt avtal inför regeringens tillträde förra hösten. Det avtalet har återaktualiserats av Nato-ansökan, som Turkiet blockerat, bland annat med hänvisning till Sveriges hållning till det kurdiska partiet PYD i Syrien. Kakabaveh har meddelat att hennes röst beror på om Socialdemokraterna står fast vid avtalet.

ANNONS

Det är i slutändan det verkligt tunga argumentet för att statsministern borde låta bli att förvandla misstroendet till en regeringskris: nu står faktiskt mer än en justitieminister på spel. Om Andersson vill ta ansvar borde hon hellre låta Johansson gå, än kasta upp Sveriges Nato-process i luften.

ANNONS