Familjen är fortfarande djupt berörd av att polisen stormade lägenheten.
Familjen är fortfarande djupt berörd av att polisen stormade lägenheten. Bild: STEFAN BENNHAGE

Karl af Geijerstam: Polisens förtroende skadas av misstaget

En oskyldig barnfamilj ska inte behöva råka illa ut för att polisen gör ett grundläggande misstag.

ANNONS

I början av juni stormades en barnfamiljs lägenhet av polisen i Trollhättan. Men det hela visade sig vara ett stort misstag. Polisen bröt sig in i fel lägenhet. Familjen som TTELA har talat med är fortfarande djupt skakade över händelsen. De tre barnen är väldigt påverkade, berättar föräldrarna.

Familjens berättelse väcker många frågor om polisens sätt att arbeta. Det förefaller som att polisen inte hade gjort något förarbete för att informera sig vilka personer man kan förvänta sig att påträffa i lägenheten. Polisen har ju tillgång till folkbokföringsregister och hade kunnat se att en barnfamilj med minderåriga barn bodde där. Enligt pappans berättelse hade inte polisen kontrollerat numret på dörren.

ANNONS

Berättelsen tar nästan en tragikomisk vändning då grannen kommer ut och berättar för polisen att ”det är mig ni letar efter”. Polisen har troligen fått ett tips som inte är helt ogrundat, som gör att det finns en orsak till att genomsöka en lägenhet. Men uppgifter kan ju vara mer eller mindre precisa. Var det ”andra våningen till höger” eller ”tredje våningen till vänster”? En uppgift som går i flera led kan förvrängas på grund av den så kallade visklekseffekten. Här har polisen missat att kontrollera detaljer, vilket har fått en ödesdiger effekt.

Polisens misstag denna kväll var allvarligt. Den har drabbat en oskyldig familj. Därför är det välkommet att polisen tar fullt ansvar och försöker bygga upp förtroendet som har brustit. Det är värt att påpeka att staten och offentliga myndigheter är skadeståndsskyldiga vid felaktig myndighetsutövning som orsakar skador hos enskilda personer.

Polisen har ett stort ansvar att se till att oskyldiga inte drabbas i det brottsbekämpande arbetet. Det är helt nödvändigt för att förtroendet för den myndighet som har våldsmonopol inte ska rubbas.

LÄS MER:Polisen stormade fel lägenhet – barnfamilj i trauma

ANNONS