Lilla Edet-politikern Lorentz Lindell (SD) utreds nu för brott mot tystnadsplikten. Under ett styrelsemöte med Edethus berättade han om ett beslut som fattats i socialnämnden som riktats mot en enskild person.
För politikerna råder det tystnadsplikt när det gäller beslut som fattas om till exempel försörjningsstöd, tvångsvård av missbrukare och ungdomar, hemtjänst med mera. Det följer av den generella huvudregeln i sekretesslagstiftningen att det råder sekretess hos offentliga myndigheter för uppgifter om bland annat hälsa, missbruk och sjukdomar.
Lindell får alltså inte säga att en namngiven person har blivit föremål för ett beslut i socialnämnden. Flera personer reagerade med rätta på att Lindell förmedlade detta i under styrelsemötet. Så som det framkommer i anmälan har Lindell uppenbart brutit mot tystnadsplikten.
Man kan förstå att Lindell tyckte att uppgiften var relevant att nämna i sammanhanget. Men ledamöterna i socialnämnden får inte kommentera enskilda personer på det sättet. Ville Lindell förmedla till Edethus styrelse att socialtjänsten är medvetna om problemen med stök och bråk i centrum, kunde han ha gjort det utan namns nämnande och utan att nämna vilka åtgärder som hade vidtagits. Lindell borde verkligen veta bättre.
Sverigedemokraternas gruppledare Frej Dristig meddelar till TTELA att Lindell numera inte deltar i beslut som rör myndighetsutövning mot enskilda. Det förefaller som ett klokt beslut. Det återstår att se hur partiet agerar om ärendet leder till åtal.
Tystnadsplikt och sekretess gäller för att värna allas personliga integritet. Den rätten har även de som stökar och bråkar på stadens gator och torg. Alla invånare måste kunna räkna med att deras rättigheter respekteras och att kommunen behandlar alla med lika värdighet och respekt.
LÄS MER:SD topp riskerar fängelse – utreds för brott mot tystnadsplikten