Cecilia Frisk , publisher och ansvarig utgivare på TTELA
Cecilia Frisk , publisher och ansvarig utgivare på TTELA Bild: Stefan Bennhage

Pressfrihet här och i världen

I dag 3 maj firar vi pressfrihetens dag. En viktig dag för alla att hylla och värna – oavsett om du är mediekonsument eller om du jobbar inom media.

ANNONS

Dagen, som 1993 utropades av FN till världsdagen för pressfrihet, ska påminna oss alla om en frihet som inte får tas för given. Dagen ska påminna världens regeringar och makthavare om vikten av yttrandefrihet, liksom det fria ordets möjligheter – och ansvar.

För närvarande tillhör turkiska journalister den grupp reportrar som är bland de hårdast ansatta med över 150 journalister fängslade.

Svenska journalister riskerar inte att hamna i fängelse för utförda granskningar och kritiska frågor till makthavare och beslutsfattare. Däremot är det fortsatt alltför många journalister och skribenter, speciellt kvinnliga, som utsätts för både hot och hat via nätet. Att riskera att utsättas för detta för att man uttrycker sin åsikt eller publicerar en granskning med slutsatser som inte uppskattas av vissa är upprörande, tycker jag som publicist.

ANNONS

För att värna det fria oberoende ordet har vi i Sverige systemet med en ensam ansvarig utgivare, som tar ansvar för att följa de lagar och etiska spelregler som vi tagit på oss att värna. Som ansvarig utgivare på TTELA tar jag ansvar för att det som publiceras hos oss är korrekt och trovärdigt.

Publicistens självständighet kräver dock ekonomiskt oberoende, vilket gör att vi numera tar betalt för vår unika lokala journalistik – både på nätet och som tidigare för papperstidningen. God lönsamhet och bra journalistik är verkligen varandras förutsättningar.

Som jag har berättat tidigare satsar vi stort på ett förbättrat innehåll vilket gett resultat. För första gången på många år ökar antalet betalande läsare. Och det är nödvändigt, för kvalitet, kontroll och innehållsansvar kostar!

I takt med ökad spridning av fake news, lögner och påhopp bland annat i sociala medier, är det desto viktigare med sann, allsidig och trovärdig lokal journalistik. Vi tar ansvar för innehållet!

För oss på TTELA är det fortsatt viktigt att fokusera på att bevaka, granska och kartlägga de frågor som engagerar dig mest och för att klara detta behöver vi din hjälp! Tipsa oss om det som händer i ditt kvarter, på din arbetsplats och inom det område som intresserar dig mest – så att vi kan granska för att bidra till en förbättring eller berätta för att inspirera andra!

ANNONS

Mejla tipsa@ttela.se eller mig direkt till mig på cecilia.frisk@ttela.se!

ANNONS