Varsågoda.  Riksbankschefen Erik Thedéen meddelade att styrräntan sänks för första gången på åtta år.
Varsågoda. Riksbankschefen Erik Thedéen meddelade att styrräntan sänks för första gången på åtta år. Bild: Christine Olsson/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Prisa gud, här kommer räntesänkningen!

Riksbankschefen Erik Thedéen ger svenska hushåll en välkommen respit. Det betyder dock inte att svensk ekonomi går toppen.

ANNONS

Det blev som förväntat, Riksbanken sänker styrräntan för första gången på åtta år, med 25 punkter, till 3,75 procent. Annika, som blir intervjuad på gatan om beskedet av SVT ska fira med bubbel och snittar. Hon lär inte vara den enda. Många svenskar lär sända ett tyst tack till riksbankschefen Erik Thedéen.

En första räntesänkning av flera

Beskedet är efterlängtat, nästan som en extra skatteåtebäring, än mer så eftersom den goda nyheten inte kom ensam. Det här är förhoppningsvis en första sänkning av flera, om prognoserna håller i sig kan det komma två ytterligare sänkningar senare i år – peppar, peppar. För många hushåll kommer det att innebära en välkommen lättnad.

ANNONS

"Ett litet steg mot en bättre samhällsekonomi och ett stort steg mot bättre privatekonomi för alla låntagare," som Sacos chefsekonom Håkan Regnér sammanfattade det i ett mail till SVT (8/5).

Räntor på bolån sänks

Redan innan beskedet var sänkningen dock redan inprisad på marknaden. Flera dagar tidigare rapporterade Svenska Dagbladet (3/5) om att åtta av de tolv största bolåneaktörerna sänkt sina rörliga boräntor. Enbart de fyra storbankerna stod stilla, avvaktande. Det handlar om Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea. Att tre av dem nu låtit meddela att de följer efter Riksbanken är välkommet. På onsdagseftermiddagen var det bara SEB som ännu inte lämnat besked.

Den sänkta räntan är en välkomna respit för hushållens ekonomi, och en liten hävstång för den som är sugen på att försöka omförhandla med banken. Det innebär dock inte att svensk ekonomi går som tåget. Svenska kronan är fortsatt svag, och arbetslösheten hög. Det finns mycket för regeringen att ta itu med på tillväxtfronten. Särskilt när Riksbanken, som riksbankschef Thedéen också konstaterade på presskonferensen, bäddar för att hushållens köpkraft ska kunna öka igen.

Vi kan se slutet av lågkonjunkturen

Förhoppningsvis ser vi nu ljuset i slutet av lågkonjunkturen, och det firas inte bara med bubbel och snittar. Småbarnsföräldern Amanda, som intervjuas av P4 Skaraborg, ger en viktig påminnelse om vad det finns mindre utrymme för i tuffa ekonomiska tider. Det har varit kärvt, men nu kan hon stoppa undan fler slantar åt sin lilla dotter. Med Riksbankens besked lättar den akuta krisen i nuet, och mer utrymme skapas för att tänka på framtiden.

ANNONS

ANNONS