Dålig fikastämning. Statsminister Ulf Kristersson (M), näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under pressträff i mars.
Dålig fikastämning. Statsminister Ulf Kristersson (M), näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under pressträff i mars. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Karl af Geijerstam: SD:s trollfabrik sänker Tidösamarbetet

Sverigedemokraternas opinionssiffror kommer nog inte att rubbas på grund av Kalla Faktas avslöjande. Det stora problemet för SD blir relationen med de andra Tidöpartierna.

ANNONS

Under flera månader har en reporter från TV4 wallraffat på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Det som avslöjas i programmet Kalla Fakta är verkligen häpnadsväckande. Vi vet nu att partiet använder anonyma konton och administrerar Facebook-grupper utan att redovisa att bakom inläggen finns personer som är anställda av ett politiskt parti.

Partiledare Jimmie Åkesson har försvarat allt som partiet har gjort på kommunikationsavdelningen. Han menar att dessa konton och grupper inte ägnat sig åt att sprida direkta lögner. Däremot har kontona spridit elak satir om meningsmotståndare, vilket enligt honom är helt legitimt.

Att Åkesson med sådan hetta går i försvar kan förklaras med att han som chef gör vad många ledarskapsböcker rekommenderar: Backa din personal när de är utsatta för yttre tryck, kritiken tar man internt. Åkesson har dessutom inget att vinna på att be om ursäkt för något avslöjande från vad som kallas mainstream-media. Bland SD:s medlemmar och sympatisörer kan wallraffandet tvärtom förstärka bilden av partiets utsatthet. ”Vi är så farliga för etablissemanget att vi till och med blir utsatta för spioneri” kan man resonera.

ANNONS

När det gäller opinionen kan SD skaka av sig den senaste skandalen lika lätt som partiet skakat av sig alla de andra. Oavsett vad som händer inom partiet – som en fullmäktigeledamot med ”Adolf”-tatuering – verkar inte förtroendet rubbas bland SD:s sympatisörer.

Det svåra för SD med Kalla Faktas avslöjande är relationen till de andra Tidöpartierna. Kommunikationsavdelningens trollkonton har spridit mängder med material med udden riktad mot regeringspartierna. Statsminister Ulf Kristersson (M) förväntar sig en ursäkt. Ebba Busch (KD) anser att SD har brutit mot avtalet. Samtalsklimatet inom regeringsunderlaget torde vara på en bottennivå.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kan nog tåla både kritik och satir, om man vet var den kommer ifrån. Det allvarliga är att SD-anställa på arbetstid har skapat och delat material med okänd avsändare. Inte minst torde fokuset på att attackera Alice Teodorescu Måwe (KD), som framkommit i reportaget, vara svårt att förlåta. Kommunikationsavdelningens nätkrigande har troligen orsakat allvarlig skada för partiets riksdagskansli som ska genomföra politik tillsammans med regeringen.

SD menar att de andra partierna är lika goda kålsupare. Men det är inte sant. SD:s val att anställa så många personer för att bara sprida anonymt material på sociala medier är unikt. Andra partier anställer policyprofessionella, anställda som faktiskt skapar politiska förslag. Det värsta som kan hända för demokratin är att de övriga partierna tar efter SD. Att man tänker att handsken nu är kastad och att alla partier börjar sätta upp egna trollfabriker. Det vore ett demokratiskt misslyckande om den politiska debatten bara reducerades till dåliga skämt. Förhoppningsvis leder Kalla Faktas avslöjande till att folk blir mer källkritiska och tänker efter vad det är för budskap man för vidare och vems ärenden man går. För det kan man tyvärr inte alltid veta.

ANNONS

LÄS MER:SD-konton: Särskilt stort ansvar för öppenhet

LÄS MER:TV4: SD massproducerar vilseledande information

LÄS MER:Statsministern: SD måste svara på alla frågor

LÄS MER:Trollarmén kunde inte skydda SD från att bli trollade

LÄS MER:Busch: Åkesson behöver "städa"

LÄS MER:Statsministern: SD måste svara på alla frågor

LÄS MER:Därför är SD-trollen ett hot mot demokratin

ANNONS