Engagerad. Liberalen Simona Mohamsson tror på Europa.
Engagerad. Liberalen Simona Mohamsson tror på Europa. Bild: Liberalerna

Malin Lernfelt: Simona Mohamsson vägrar att hålla käften

EU kan mer om man vågar drömma menar Simona Mohamsson, trea på Liberalernas lista till Europaparlamentet. En politiker med tuffare attityd och större hjärta än de flesta och som verkligen tror på EU:s kraft som fredsskapare.

ANNONS

Hon har avverkat 27 städer på sex dagar och är långt ifrån färdig. På nationaldagen är Simona Mohamsson (L) på väg mot Södertälje. Därefter väntar stopp i Västerås och Örebro. Mohamsson står på tredje plats på Liberalernas lista till Europaparlamentet och på första plats för många unga liberaler och människor i alla åldrar som vill se en modig politiker som fokuserar på frågor som fred, sammanhållning och säkerhet i Bryssel. Hon är lokalpolitiker från Göteborg, sitter i L:s partistyrelse och har varit valobservatör och skrivit en bok om demokratirörelsen i Hong-Kong “Hongkong RIP” (Swedish International Liberal Centre, 2021).

– Mitt engagemang grundar sig mycket i rättvisa och solidaritet . Jag har funderat mycket och insett att jag måste ställa upp för dem som inte vågar, engagera mig för dem som inte kan, och rösta för dem som inte får. Jag påverkas av människors lidande och vill göra vad jag kan för att öka individers rättigheter och frihet. Så som alla kvinnors rätt till sin kropp och, alla människors rätt att tycka och tänka som de vill och att leva i trygghet, säger Simona Mohamsson

ANNONS
Debatt på Spyken i Lund.
Debatt på Spyken i Lund. Bild: Malin Lernfelt

En dryg månad tidigare är hon i Skåne efter att ha tagit nattåget från Gävle. Den 17 april är en ljuvligt vacker vårdag i Lund. Träden är på väg att slå ut och solstrålar lyser in genom handblåsta fönsterglas. Aulan på gymnasieskolan Spyken är fullsatt när politiker från höger till vänster intar scenen för att debattera EU-frågor. Det är tydligt att klimatet engagerar. Likaså kriget i Ukraina och frågan om rätten att studera var man vill inom unionen. Av den trötthet som skymtade en stund tidigare syns inget när Simona Mohamsson med stark röst klargör sin syn på Europa.

Den skånska regionpolitiken Martin Hallander (KD) är den enda som lyckas nå upp till samma energi och engagemang, men så befinner han sig också på hemmaplan. Nästan i alla fall, Hallander är från grannstaden Malmö. Därför är det knappast märkligt att Hallander dyker upp dagen efter när det är dags för ännu en debatt. Denna gång på Borgarskolan i just Malmö där det anordnats ett event under ledning av Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan.

På scen står den här gången även de sittande parlamentarikerna Pär Holmgren (MP) och Emma Wiesner (C) samt den välkände debattören Dick Erixon (SD) (trea på partiets EU-lista). Och så klart även representanter för övriga partier. Det blir en lång och tidvis hård diskussion om en rad frågor. Efteråt vill många gärna prata med och ställa frågor till politikerna. Att de lyckats skapa intresse är otvivelaktigt.

ANNONS

Jag uppfattar verkligen att oavsett generation är det freden och säkerheten så är man orolig över, säger Simona Mohamsson. Det och klimatet. Vi är i ett ögonblick där man fattar att det är väldigt mycket mörker omkring oss, fortsätter hon.

Efter besöket på Borgarskolan hastar kampanjen vidare i snabb takt. Ett besök på Malmö tingsrätt för att prata om rättsfrågor med lagmannen Johan Kvart, kampanjande på Malmö central och besök på en ungdomsgård. Simona Mohamssons energi tycks outsinlig. Från Arjeplog i norr till Köpenhamn i söder för att kampanja med danska åsiktsfränder har hon farit under de senaste månaderna. Hon har levt och andats europapolitik och brinner för att möta människor.

– Det här är så roligt! Man träffar många människor som är superengagerade. Ju närmare vi kommit valet desto mer öppna är också folk. Jag tänker också att om man är trött på politik så ligger det närmare att rösta för istället för emot. Och jag hoppas att folk är modiga att lägga sin röst på mig. Då får de en parlamentariker som alltid är tillgänglig och kommer att göra allt för det den tror på. Politik är en two way street. Människor ska känna att de är en del av något större.

ANNONS

Med bara några dagar kvar till valet konstaterar Simona Mohamsson trist nog att det varit ett förfärligt klimat i valrörelsen. Partiet har fått göra 4 polisanmälningar, och hon har tvingats stänga av notiser i sociala medier. Hon oroas över att det hårda tonläget gör att engagerade politiker inte ska orka. Och hon är rädd att en ny generation inte ska vilja hålla på med politik.

Den som sticker ut hakan blir hårt ansatt . Men jag vill inte hålla käften. Vi måste stå upp för frihet och säkerhet och EU kan mer, om man vågar drömma. Och det är så viktigt att människor går och röstar. Gärna på mig, men det viktiga är att man visar vad man tycker, annars låter man andra bestämma åt en, understryker liberalen, eldsjälen och europén Simona Mohamsson.

ANNONS