Europaparlamentariker får inte bara lön för att representera Sverige nere i Bryssel. Till ett särskilt konto får de 50 000 kronor i månaden, som ska läggas på sådant som behövs för att de ska kunna utföra sitt arbete, exempelvis laptops, trycksaker och representation. Det blir totalt över 3 miljoner kronor över en mandatperiod. Skattefinansierat.
Kontorspengar behöver inte redovisas
Det kallas kontorspengar. Vad de används till behöver inte redovisas öppet – och eventuella överblivna pengar behöver inte betalas tillbaka, enligt det formella regelverket.
I Sverige är vi vana vid stor öppenhet och transparens, men andra länder nere på kontinenten har annan förvaltningskultur. Slutenheten kring kontorspengarna känns väldigt främmande, rent av osvensk.
Sara Skyttedal säger nej
Vad som däremot känns väldigt svenskt är att närmast slaviskt följa regelverk till punkt och pricka. Att de gjort just det hänvisar flera svenska parlamentariker till, när de svarar nej när SVT ber om att få se deras kvitton. Bland annat Sara Skyttedal, som suttit i parlamentet för Kristdemokraterna, och socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon.
Utöver de som representerat Socialdemokraterna och Kristdemokraterna, vägrar parlamentarikerna från Moderaterna och Sverigedemokraterna att öppet redovisa sina utgifter. Av de svenska parlamentarikerna är flera som utlovat och röstat för mer transparens, som ändå väljer slutenhet i brist på klubbade förändringar i reglerna.
Emma Wiesner är ett föredöme
Var förändringen du vill se i världen, sägs det ibland, men flera svenskar nere i EU väljer att göra precis tvärtom. Regelverket ska följas, även om man tycker det är fel. Hyckleriet är inte smickrande. Särskilt som reglerna inte förbjuder parlamentarikerna att själva välja att redovisa öppet – det är alltså tillåtet att hoppa över ribban som är lagd på marken. Den som gör det kan till och med kallas förebild. Varför vill man inte göra det, om man nu anser att regelverket bör förändras?
Tack och lov så är det flera svenska parlamentariker, representanter för Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet som gör mer än vad de måste. Som svarar ja när SVT ber om att få se på kvitton. De väljer att vara just förebilder, och att leva som de lär. Särskilt Emma Wiesner (C) sticker ut, eftersom hon gjort ett eget Excel-dokument med alla kvitton för att underlätta för nyfikna journalister. Det borde fler ta efter. Även Karin Karlsbro (L) som lämnade tillbaka de överblivna pengarna – närmare en kvarts miljon – och fick kvitto på det förtjänar en guldstjärna.
Lägg rösten på transparens och öppenhet
Slutenhet och hemlighetsmakeri riskerar alltid att skada förtroendet, och det borde vara särskilt intressant för EU som dras med vissa förtroendeproblem. Brist på transparens spär på bilden av en Bryssel-elit, som bestämmer över folkets huvud och spelar efter egna regler. Det är en bild som behöver motverkas. Reglerna för politiker borta i Bryssel, och kraven de ställer på sig själva, borde inte vara väsensskilda från de här hemma. Sådant spär på politikerföraktet.
Vilka partier och parlamentariker som valt öppenhet är värt att minnas till valdagen, om man vill lägga sin röst på någon som inte bara pratat om transparens utan faktiskt levererat.