Vad är förskolan? Är det en plats där barn är medan föräldrarna arbetar? Där de ges trygghet och omsorg och det också finns en pedagogisk plan för lärande och utveckling. Eller är det en skolform, där barn bör vara oavsett om deras föräldrar arbetar och som huvudsakligen är till för barnen och inte för att frigöra föräldrarna som arbetskraft?
Det där är inte helt enkelt att förstå. Å ena sidan värjer sig lärarprofessionen för varje påstående om att förskolan handlar om barnpassning. Förskollärarna backas upp av politiker som ställer krav på obligatorisk förskola och ger barn till föräldralediga och arbetslösa rätt att gå alla dagar i veckan, ibland även heltid. Vilket kanske vore rimligt, om det fanns tillräckligt med resurser och kommunerna inte samtidigt gick i taket om heltidsarbetande mammor eller pappor tar vägen om affären innan hämtning för att slippa släpa en grinig och trött unge mellan mjölkdisken, ketchuphyllan och kassan.
Så som man till exempel gör i skånska Eslöv, där förskolechefen Eva Mellberg häromdagen meddelade att det är slutfuskat. Från och med nu måste alla vårdnadshavare lämna in ett intyg från arbetsgivaren där omfattning av tjänst och arbetstider framgår, alternativt studieschema om man studerar. Skulle det visa sig att det är ett orimligt stort glapp mellan arbetsdagens slut och den tid man önskar ha barnet på förskolan, kan rektorn neka den överskjutande tiden.
Det huvudsakliga skälet är ekonomi.
“Det är inte vårt uppdrag att erbjuda förskola för annan tid än arbete och studier, då får man hitta någon annan omsorgsform”, säger Mellberg (Skånska Dagbladet 6/9).
Det hon hävdar stämmer ju dock inte. För medan det är förbjudet att hasta förbi Ica är det helt ok att gå på långpromenad med en bebis eller sitta hemma och rulla tummarna medan barnet är på förskolan. Så länge föräldern inte är studerande eller anställd och i tjänst.
Det är inte dåligt för små barn att vara med mamma eller pappa
I ett läge där i princip varenda kommun har svårt att få resurserna till förskolan att gå ihop och tvingas spara in på allt från mjölk till personal, är det rimligt att överväga om det verkligen är nödvändigt att barn vars föräldrar är hemma ska vara på förskolan. När det är så illa att kommuner begär in intyg och jagar arbetande föräldrar som handlar på hemvägen är det kanske dags att gå tillbaka till en förskola endast för barn till sysselsatta föräldrar. Det är inte dåligt för små barn att vara med mamma eller pappa och det finns öppna förskolor där barn till hemmaföräldrar kan leka och lära.