Hundvisslar. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte dum. Han vet precis vad han gör när han använder ordet folkutbyte.
Hundvisslar. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte dum. Han vet precis vad han gör när han använder ordet folkutbyte. Bild: Anders Wiklund/TT

Malin Lernfelt: Ska lebensraum bli nästa begrepp att rentvättas?

Det finns tillfällen då försöken att lägga världen till rätta med hjälp av språket går för långt, när det bara blir fegt, ytligt och korkat. Men inte desto mindre finns det ord och begrepp som borde få stanna på historiens sophög. Sådana som folkutbyte.

ANNONS

Ord och fraser existerar inte i ett vakuum. De svävar inte omkring utan kontext och kan användas hur som helst utan att omgivningen tolkar val av ord utifrån det sammanhang där begreppet fötts eller varit vanligt förekommande.

Även om efterbliven och intellektuellt funktionshindrad på papperet betyder samma sak är de inte utbytbara. Det vore till exempel helt oacceptabelt om vi 2024 refererade till människor som sinnesslöa eller dvärgar eftersom det visar på en människosyn som inte är speciellt trevlig.

På samma sätt skickar det helt olika signaler om man går in på ett café och beställer en chokladboll eller efterfrågar en negerboll. Den som använder det senare visar tydligt att han eller hon bott under en sten de senaste decennierna alternativt att har noll empati och förståelse för andra människors känslor och får en kick av att visa sig barnslig och provocera.

ANNONS

Visst finns det tillfällen då försöken att lägga världen till rätta med hjälp av språket går för långt, när det bara blir fegt, ytligt och korkat. Men inte desto mindre finns det ord och begrepp som borde få stanna på historiens sophög. Sådana som folkutbyte, Sverigedemokraternas nya favorit.

I en debattartikel i Expressen (3/6) varnar partiledaren Jimmie Åkesson för just folkutbyte. Han förklarar också som för en förskoleklass att ordet inte alls är problematiskt och att det bara är “det vänsterliberala klägget” som hittat på att det finns en ”rasistisk och högerextrem konspirationsteori” kopplat till just begreppet folkutbyte. Själv syftar han på något helt annat.

I SvD (23/6) får SD:s partiledare uppbackning av författaren Lena Andersson som menar att “orden är mindre viktiga än deras innebörder” och frågar sig “vad i hans (Åkessons) påståenden utgör en konspirationsteori?”.

Varken Andersson eller Åkesson är så dumma som de låtsas vara. De vet naturligtvis att ord är just sina innebörder och att innebörden färgas av ordets etymologi. Just folkutbyte har använts och används av nationalsocialistiska grupperingar som menar att människor av annan etnicitet (särskilt judar) försöker utrota ”den vita rasen”. Att Sverigedemokraterna lyfter ett sådant begrepp är inget annat än hundvisslande högerut.

ANNONS

Vi måste sätta ned foten mot användandet av ett begrepp som folkutbyte. Annars kan man ju - likt skribenten Jenny Sonesson gjorde på X häromdagen - fråga sig vad nästa nazistiska begrepp som ska tvättas rent är, lebensraum?

ANNONS