Nej. Anna Kinberg Batra vill inte avgå och hävdar att hon inte varit medveten om att hon gjort fel.
Nej. Anna Kinberg Batra vill inte avgå och hävdar att hon inte varit medveten om att hon gjort fel. Bild: Pontus Lundahl/TT

Malin Lernfelt: Statsministern måste avskeda Anna Kinberg Batra

Att ta genvägar är allt oftare praxis i den värld som Anna Kinberg Batra rör sig i. En värld som inte bara återfinns i Stockholm utan över hela landet där det finns människor som under lång tid rört sig i maktens korridorer.

ANNONS

Det var ord och inga visor som kom från Justitieombudsman Per Lennerbrant häromdagen. Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län och tidigare moderat partiledare, har enligt JO agerat på ett sätt som vittnar om nonchalans och bristande respekt för grundläggande bestämmelser. “Det som gör det så allvarligt är att det inte bara är ett utan tre fall, där agerandet är likartat”, säger Lennerbrant (Dagens juridik 26/9).

Anställde personal utan annons

Anledningen till att JO inledde en granskning av Kinberg Batras agerande tidigare i år var avslöjanden i media om att hon anställt en planeringschef, en organisationsutvecklare och en beredskapschef på märkliga sätt. Tjänsten som planeringschef utannonserades till exempel bara genom en lapp i myndighetens reception och gick till en person med bakgrund inom Moderaterna, en person vars barn landshövdingen dessutom är gudmor till. Tjänsten som organisationsutvecklare annonserades inte ut alls.

ANNONS

Justitieombudsmannen konstaterar att Anna Kinberg Batra brutit mot grundlagens krav på objektivitet när hon på förhand bestämt vem som skulle få de välbetalda jobben. Att man “handplockar personer som man har bestämt sig för utan att veta vilka andra kandidater som eventuellt kan finnas, så ska vårt statliga anställningsförfarande inte se ut helt enkelt”, understryker JO.

Anna Kinberg Batra vill inte avgå

Kinberg Batra var snabbt ute och deklarerade att hon inte hade några som helst intentioner att avgå. “Jag har gjort fel, men jag har aldrig haft för avsikt att agera vare sig nonchalant eller respektlöst på det sätt som beskrivs”, sade hon i ett pressmeddelande.

Att landshövdingen påtalar en sådan sak, att hon inte “haft för avsikt” att agera på ett oacceptabelt sätt gör det hela nästan ännu värre. Det visar att hon uppenbarligen inte hade en tanke på att det skulle vara fel att dela ut jobb åt höger och vänster till sina kompisar. Att detta snarast är praxis i den värld som Anna Kinberg Batra rör sig i. En värld som inte bara återfinns i Stockholm utan över hela landet. I kommuner, regioner och på länsstyrelser. Överallt där det finns människor som i decennier rört sig i maktens korridorer och byggt nätverk som sträcker sig in i samhällets innersta kärna. Som inte funderat närmare över hur orimligt det är att de tar genvägar och ger sig själva och människor i sin närhet fördelar och uppdrag på bekostnad av såväl andra människor och respekt för myndighetssverige.

ANNONS

Korruptionen uppfattas öka i Sverige

Exemplen är många. Ett jobb här, ett bygglov där, en upphandling eller en lägenhet hos ett kommunalt bostadsbolag. Med jämna mellanrum avslöjas jäv och oegentligheter i den del av samhället som tillhör oss alla. Enligt Transparency Internationals senaste stora sammanställning är det bara fyra andra EU-länder som under senare år sett en sämre utveckling för nivån av uppfattad korruption än Sverige (Europaportalen 30/1).

Idag är det Kinberg Batra. Imorgon någon annan i lokala makteliten. Samtidigt minskar tilliten i samhället och förtroendet för de offentliga institutionerna i relativt snabb takt. Om inte statsminister Ulf Kristersson (M) och regeringen agerar kraftfullt och avskedar landshövdingen är det ytterligare ett tecken på att Sverige är ett i allt högre grad korrumperat land. En på alla sätt oacceptabel utveckling.

ANNONS