Vägrar. Athena Farrokhzad vill inte prata om hur hennes politiska kamp göder antisemitismen i Sverige.
Vägrar. Athena Farrokhzad vill inte prata om hur hennes politiska kamp göder antisemitismen i Sverige. Bild: Magnus Andersson/TT

Johanna Högström Schreiber: Svenska skattepengar göder judehatet

Makthavare som vuxit upp i miljöer där judehatet varit ständigt närvarande vägrar ta avstånd från vågen av antisemitism som sköljer över Sverige. Samtidigt avlönas de med svenska judars skattepengar.

ANNONS

I den uppmärksammade dokumentären Agenterna (SR 6/2) avslöjas att Iranska staten haft utstuderade, välplanerade och långtgående planer att mörda svenska judar genom en terrorattack.

Samma dag publiceras ett öppet brev från David Stavrou, Sverigekorrespondent för den israeliska, vänsterliberala tidningen Haaretz, i Svenska Dagbladet.

Brev till Athena Farrokhzad

Brevet är ställt till Athena Farrokhzad, som under flera decennier varit aktiv i en våldsromantiserande del av palestinarörelsen. År 2019 skrev hon bland annat under ett upprop som uppmanade till en bojkott av svensk-israeliskt kulturutbyte.

Farrokhzad är för de flesta svenskar känd som poeten vars sommarprat 2014 fick hård kritik eftersom det uppfattades som våldsromantiserande och antidemokratiskt. Hon har i dag stort inflytande över det offentliga, litterära samtalet. Athena Farrokhzad har undervisat Sveriges framtida författare och kulturskribenter vid en välansedd folkhögskola, och är sedan en tid curator för en av landets viktigaste litteraturscener: Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Som projektanställd på Kulturhuset Stadsteatern avlönas Farrokhzad med svenska skattebetalares pengar, vilket bland annat skribenten Hynek Pallas påpekat i en artikel på Expressens kultursida (6/2).

ANNONS

Anklagar andra för att vara rasister

Farrokhzad vägrar ställa upp på en intervju. Istället skickar hon ett sms till en reporter på SvD där hon indirekt anklagar både Stavrou och journalisten för att vara rasister. Detta eftersom frågan inte också ställs till kollegan Ida Linde, som hon delar förordnandet med. Men Ida Linde skrev inte under bojkott-uppropet från 2019, alltså är hennes ställningstagande i sammanhanget irrelevant.

I samma sms till SvD svarar Farrokhzad också att alla är varmt välkomna att ta del av Kulturhusets program. Igen: Hon skriver att alla är välkomna att ta del av programmet.

Grattis, alla judar. Ni är fortfarande välkomna att ta del av skattefinansierad kultur i det offentliga rummet.

Antisemitismen var ofta närvarande

Farrokhzad är uppvuxen i en av Göteborgs välbärgade förorter. I hennes kvarter bodde flera judiska familjer, däribland min egen. I hennes högstadieskola var många elever judar. I vårt bostadsområde syntes klottrade hakkors regelbundet. Farrokzhad tillbringade alltså sin barndom mitt bland den judiska minoriteten, i en miljö där antisemitismen ofta var närvarande. Ändå vägrar hon konsekvent att ta avstånd från det växande judehatet.

Hon är inte den enda makthavare som göder antisemitismen samtidigt som hon lever på skattebetalarnas pengar. Det finns gott om andra exempel: anställda på människorättsorganisationer, poliser och kulturskapare som belönas med stipendier ur statskassan.

ANNONS

Ingen tycker situationen i Gaza är acceptabel

Att leka med tanken på att någon vars lön finansieras av svenska staten skulle hylla Netanyahus regering eller Israels bombningar av Gaza är absurd. Ingen normalt funtad människa tycker att situationen för människorna i Gaza är acceptabel. Det är en ogreppbar tragedi.

Men alldeles för få vägrar samtidigt att ta in hur tragedin påverkar judar över hela världen. Hur den påverkar judar i Sverige. Trots att de vuxit upp i miljöer där judehatet är ständigt närvarande.

Det är också en tragedi. Åtminstone för svenska judar, vars skattepengar går rakt ner i fickan på människor som göder det svenska judehatet.

ANNONS