Miljömedvetet. Att sopsortera är numera en viktig del av det svenska majoritetssamhällets kulturella normpaket.
Miljömedvetet. Att sopsortera är numera en viktig del av det svenska majoritetssamhällets kulturella normpaket. Bild: Janerik Henriksson/TT

Malin Lernfelt: Sverigekursen – ett bättre välkomnande

Kunskap om regler, såväl nedskrivna som oskrivna skapar egenmakt när man ska ta steget in i ett samhälle som i stora delar kanske skiljer sig från det man lämnat.

ANNONS

Sverigekursen. Det låter som en Sverigedemokratisk feberdröm. Det är det inte, även om SD finns med på ett hörn genom Tidöavtalet. Tisdagen den 12 december meddelade Integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) vid en presskonferens att regeringen tillsatt en utredning om att införa en ”Sverigekurs” som ska lära nyanlända om det svenska samhällets grundläggande normer och värderingar. Enligt Pehrson ska kursen bland annat innehålla delar om samhällskunskap, yttrandefrihet, jämställdhet, religionsfrihet, barns rättigheter och rättsstatens principer.

“Människor måste få en bra start i Sverige och då gäller det att ha grundläggande kunskaper om det svenska samhället”, sade statsrådet.

Tanken är att Sverigekursen ska vara kopplad till de ersättningar som nyanlända får och avslutas med ett prov. Den som inte deltar ska inte heller kunna få några bidrag av samhället. Rimligt kan man tycka. Ändå var det inte särskilt länge sedan bara tanken på en utbildning av det här slaget uppfattades som främlingsfientlig. Eller som ett skämt. 2017 gjorde till exempel humorgruppen Freudian slip productions en Youtubesketch med just namnet “Sverigekursen” där invandrare fick lära sig om sådant som sopsortering och konsensuskultur.

ANNONS

På så sätt har dörren hållits ordentligt stängd för tiotusentals människor

Visst går det att skoja om. Men i själva verket finns det få saker som är mer främlingsfientliga än det sätt vilket Sverige hittills bemött människor som sökt sig hit. Det vill säga genom att låtsas som att det inte finns någon majoritetskultur eller några oskrivna regler, normer och värderingar de måste känna till och förstå om de vill bli en del av samhället. På så sätt har dörren hållits ordentligt stängd för tiotusentals människor - kanske ännu fler - vilka fastnat i utanförskap och får leva hela sina liv i ett parallellsamhälle utan möjlighet att få jobb eller ha sociala relationer utanför familjen.

Att nyinvandrade blir skyldiga att gå Sverigekursen betyder inte att de ska tvingas bli svenskar eller måste anamma svensk kultur. Bara att de ges kunskap om lagar, normer och varför samhället ser ut som det gör. Det öppnar möjligheten för den enskilde att välja väg och bli delaktig på ett helt annat sätt än om man famlar i blindo. Sverigekursen är helt enkelt ett bättre sätt att säga välkommen hit.

ANNONS