Gränsövergången till norra delen av Cypern.
Gränsövergången till norra delen av Cypern. Bild: Karl af Geijerstam

Karl af Geijerstam: Ta en paus från festandet och åk på utflykt

Det finns mycket att se och uppleva på Cypern. Både den moderna konflikten och antika historien kan studeras. Det kan vara bra med en paus från festandet ibland.

ANNONS
|

I skrivande stund är massor med elever från Trollhättan och Vänersborg på studentresa i Ayia Napa på Cypern, vilket TTELA speglar i en daglig rapportering. Dagarna ägnas åt sol och bad, kvällarna tillbringas på någon av de många barerna i staden.

Medelhavet är fantastiskt att bada i, stränderna är underbara. Men bakom turistfasaden har Cypern ett stort sår, som går rakt igenom ön. Sedan 50 år är ön delad mellan den grekcypriotiska delen och den turkcypriotiska delen.

1925 blev den etniskt blandade ön en brittisk kronkoloni. I början på 1960-talet blev Cypern självständigt. Misstro och konflikt mellan majoriteten grekcyprioter och minoriteten turkcyprioter eskalerade med våldsamma inslag och gerillakrig. 1974 invaderade Turkiet den norra delen av och ön blev splittrad politiskt och geografiskt.

ANNONS

Upprepade försök att återförena de två delarna har misslyckats. År 2004 skedde en folkomröstning om den så kallade Annan-planen. Den turkiska sidan sade ja, men den grekiska sidan sade nej. Samma år blev Cypern medlem av EU, men de facto är det bara den grekiska sidan som är med. Den norra republiken är bara erkänd av Turkiet.

När man kör från den södra sidan till den norra blir konflikten också konkret. FN-trupper bevakar gränszonen som kallas den gröna linjen. Gränsen var stängd i nästan 30 år och öppnades år 2003. Vid gränsen sker passkontroll, det är ingen fri rörlighet. När man kör in i den turkiska delen växlar alla skyltar från grekiska till turkiska. Även mobiltelefonen ändrar operatör.

Ett resultat av konflikten är den övergivna stadsdelen Varosha i Famagusta. Hotell och barer ligger övergivna sedan 50 år. Byggnaderna förfaller och växtlighet tar över. Området är avspärrat med taggtråd. Att besöka Famagusta och se de övergivna husen är en konkret påminnelse om att konflikten är långt ifrån över. Det ger också en känsla av djup sorg över att konflikten har skadat människor och öns ekonomiska utveckling.

Famagusta ligger bara en halvtimme bort med bil från Ayia Napa. I närheten ligger också ruinerna av den antika staden Salamis. Kyrkor och kloster från olika tidsepoker finns också att besöka. På Cypern finns utmärkta tillfällen att studera både modern och antik historia. Det är en sak att läsa i en historiebok, men att på plats besöka och uppleva en antik stad ger en annan och djupare upplevelse.

ANNONS

Många tredjeårselever känner nog att de förtjänar lite ledigt. Men hjärnan är så fantastisk att den aldrig tar ledigt. En dags utflykt i omgivningarna med lite bildande innehåll kan rekommenderas. På samma sätt som äldre generationer kan säga att man upplevde Berlinmuren, kan man idag uppleva samma sak på Cypern. Förhoppningsvis kan gränsen en dag plockas bort och Cyperns invånare kan bo i fred med varandra. Men som läget är nu ser det mörkt ut.

Om utflykter inte låter lockande så kan jag ju i alla fall ge ett råd till ungdomarna när det gäller festande: ät och drick lokalt på resan. Undvik snabbmaten och samma trista öl som du kan dricka hemma. Har du aldrig ätit en kaninstuvning är det dags att pröva. l baren kan man fråga efter en ouzo eller zivania. Och glöm inte varann vatten!

ANNONS